Гургулици с карамелизиран лук

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7037304 www.24chasa.bg

Приготвени на фурна със сушени манатарки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Новият ловен сезон започна и ще ви предложа новата си любима рецепта за пернат дивеч - в случая е с гургулици, но така може да се сготвят и пъдпъдъци, и яребици”, пише ни Пепа Стоева. 

ПРОДУКТИ

10 бр. почистени гургулици, 3-4 с.л. олио, 100 г брашно, сол и черен пипер, 800 г лук, 100 мл бяло вино, 1 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, щипка риган, 60 г масло, шепа сушени манатарки, 1 глава чесън, 1 стрък салвия, 100 мл бяло вино, 200 мл вода, 50 мл соев сос 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме лука на полумесеци, осоляваме го и го претриваме добре с ръка. Оставяме го да постои така 15 мин. Подсушаваме птичетата. Подправяме ги със сол и черен пипер. Овалваме ги в брашно и ги изтупваме от излишното. Загряваме в тиган олиото. Запържваме в него леко птиците от всички страни.

Измиваме лука със студена вода. Запържваме го в мазнината от месото за 2-3 мин. Наливаме 100 г вино, прибавяме сушените гъби и слагаме капака на тигана. Оставяме го да къкри тихо, докато се изпари виното. Махаме капака и прибавяме захарта, 30 г масло и щипката риган. Пържим още 3-4 мин, докато лукът започне да добива златист цвят.

Изсипваме продуктите в тава, а в тигана наливаме останалото вино, за да обере останалите парченца от дъното му. Щом кипне, го изсипваме при лука заедно със соевия сос. Слагаме птиците върху лука. Поставяме почистените, но необелени скилидки чесън, листата салвия, както и воденичките и дробчетата от пилетата - ако има такива.

Покриваме тавата с фолио и я слагаме в загрята на 200 градуса фурна. Печем за 20 мин и намаляваме градусите на фурната на 160, докато месото стане меко. Намазваме го с останалите 30 г масло веднага след изваждането от фурната. Покриваме го с фолиото за още 5-6 мин и сервираме. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.