Лято в буркани - част 2

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7043069 www.24chasa.bg
Лесно желе от арония

Продължаваме и тази седмица да консервираме лятото, за да ни е топло и уютно през зимата. През годините успях да събера доста рецепти за сладка, конфитюри, компоти и сиропи. Предлагам ви в този брой едни от любимите ми, които се надявам, че ще станат предпочитани на вашата трапеза.

Лесно желе от арония

Какво ви е необходимо:

(за 15 бурканчета от 150 мл)

2 кг арония; 2 кг захар; 1 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера сложете плодчетата арония и ги залейте с вода. Сварете ги, докато се разпукат. Прецедете през тънка цедка и смесете със захарта. Сварете отново, докато се сгъсти. Преди да свалите от котлона сложете лимонената киселина. Още докато е горещо желето, напълнете буканчетата.

Сладко от смокини

Какво ви е необходимо:

(за 5 бурканчета от 300 мл)

2 кг смокини, почистени от дръжките; 1 кг захар; 3 ч.ч.вода; 1 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Надупчете с игла смокините. Сварете водата и захарта до получаването на гъст захарен сироп. Сложете смокините в сиропа. Те ще пуснат вода и ще разредят захарната смес. Намалете котлона и варете, докато се сгъсти отново, като внимавате да не преварите смокините. Пет минути преди да свалите сладкото от огъня, прибавете лимонената киселина. Изчакайте сладкото да изстине няколко минути, разпределете в бурканчетата, затворете и обърнете с капачките надолу. Оставете ги така за една нощ.

Сладко от дюли

Какво ви е необходимо:

(за 3 бурканчета от 250 мл)

500 г средно големи дюли, обелени и нарязани на кубчета; 1 кг бяла захар; 500 мл вода; 100 г глюкоза; 1/2 ч. л. лимонова киселина; листа индрише

Начин на приготвяне:

Сварете водата заедно със захарта до получаването на сироп. Изсипете дюлите и варете на силен огън. Две - три минути преди да свалите от котлона, добавете глюкозата, лимоновата киселина и листата индрише. Разпределете в бурканчета и оставете на тъмно място.

Сладко от цели вишни

Какво ви е необходимо:

(за 12 бурканчета от 200 мл)

1 кг вишни, почистени от костилките; 1 кг захар; 700 г вода; 1 ч.л. лимонова киселина

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера сварете захарта и водата до получаването на гъст сироп. Свалете от огъня и добавете вишните. Разбъркайте добре и върнете сладкото на котлона да ври на силен огън. Пет минути преди да свалите от котлона, прибавете лимоновата киселина.

Оставете малко да изстине и напълнете бурканчетата. Затворете добре и ги оставете на тъмно място.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Медали на деца футболисти раздаде актьорът Деян Донков. Той отличи малките играчи на изкуствено игрище в столицата. Компания на Донков правеха двамата му синове, които той беше взел за компания.

Халфът на "Левски" Мартин Райнов заяви, че е имало стопроцентов фаул срещу него при отменения гол на "Черно море" в двубоя за Купата на България. "Сините" победиха с 1:0 и се класираха за 1/4-финалите на надпреварата. Единственото попадение вкара именно Райнов в 23-ата минута. "Имаше стопроцентова фаул срещу мен - каза той

Футболистите на "Реал" (Мадрид) си спретнаха коледно тържество с цел сплотяване на колектива. Играчите се събраха без треньора Зинедин Зидан, като от основния състав отсъстваха единствено Карим Бензема и Тони Кроос. На купона дойде дори Гарет Бейл, който обикновено пропуска подобни събития. Футболистите си размениха шеговити подаръци