Бил прекалено малък, за да знае, че трябва да добави мазнина към тях, затова се образувал много дим
Стоян Сейменски, известният кулинар от предаването “Бон апети”, което се завръща на екран с нови епизоди на 19 ноември от 11,30 ч в ефира на 24 KITCHEN, още от малък проявява любопитство към готвенето. Е, като всяко дете, имал по-важни приоритети - като игрите навън с приятели. Въпреки това с интерес гледал как баба му разточва домашни кори за баница и как майка му прави тесто за кекс, най-вече защото накрая обожавал да го обира от купата на миксера.
Това не означава, че е бил от най-послушните деца. Неведнъж е правел бели, като най-големите са били в кухнята. В такава се превърнал и първият му опит да приготви пуканки.
Сложил ги в тава без никаква мазнина и ги пъхнал във фурната. “Разбира се, не се получиха, но пък такъв дим се образува, че после правихме освежителен ремонт”, спомня си със смях Сейменски.
Като малък прекарвал
всяко лято на село
при баба си и дядо си
В двора на къщата отглеждали леха с пресни билки. Имало магданоз, джоджен, копър, чубрица и т.н. “Не мога да забравя тези аромати. Навяват ми страхотни спомени”, казва кулинарят. А приятното ухание на ванилия изпълвало целия апартамент на родителите му, когато майка му се захванела да приготвя кекс. “Все още свързвам аромата с дом, уют и щастие.”
Може би защото отраснал с вкусни и традиционни ястия, Сейменски най-често приготвя семпли специалитети от домашната българска кухня. Тъй като тя е много богата, няма продукт, който готвачът твърдо да отказва дори да вкуси. Следващи в класацията му са средиземноморската и азиатската кухня.
Още в първи клас Сейменски се захванал да прави сам пържени яйца. “Ставаха много вкусни, макар че половината оставаха по дъното на тигана.
Ами не знаех, че
трябва мазнина!
Добре, че майка ми
ми отвори очите,
след като няколко пъти под ред едва измиваше тигана”, спомня си със смях готвачът.
Щипка въображение и добро настроение - това са двете задължителни подправки на всяко ястие. Затова и Сейменски като всички кулинари не се страхува да експериментира. “Пробвал съм какви ли не вкусови комбинации и, естествено, не всички са сполучливи, но не мога да кажа коя е била най-странната от тях”, казва с усмивка готвачът.
Той не се страхува да пробва необичайни храни, които някои описват дори като екзотични. Една от тях е месо от крокодил. Първоначално бил скептичен към вкуса на нетрадиционния специалитет. След като го опитал обаче, останал приятно изненадан.
“Ако е сготвено както
трябва, месото от
крокодил е доста
вкусно”,
казва Сейменски.
Той може и да е кулинарен магьосник, но не крие малките си тайни. Напротив, споделя ги със зрителите на “Бон апети”. Тази есен по 24KITCHEN ще покаже едни от най-вкусните сезонни ястия, приготвени със свежи продукти. За да разберете какви са кулинарните преживявания на екранната му половинка Лора, четете “24 часа” и следващата неделя.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Свински ребърца с пюре от пащърнак
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
2 кг свински ребра, 200 мл кока-кола, 1 ч.л. кимион на зърна, 1 ч.л. кориандър на зърна, 1 ч.л. кориандър на листа, 50 г кафява захар, 2 ч.л. сол, 100 г сос барбекю
За пюрето:
1 кг пащърнак, 50 г краве масло, 100 мл прясно мляко, 50 г сирене пармезан, сол и черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбъркваме двата вида кориандър, солта, кимиона и захарта. Овкусяваме ребрата с получената ароматна смес и ги слагаме прави в тава. Наливаме кока-колата и 1 ч.ч. вода. Покриваме тавата най-напред със стреч фолио, а след това и с алуминиево (стреч фолиото се слага, за да не залепнат ребрата за алуминиевото). Печем ги във фурна на 140 градуса за около 4 часа. Когато ребрата са готови, ги намазваме с барбекю соса и ги запичаме в предварително загрята на 200–220 градуса фурна, докато се карамелизират по повърхността. Обелваме пащърнака и го нарязваме на кубчета. Сваряваме го във вода с малко сол. Отцеждаме го и го пюрираме. Загряваме млякото и го разбъркваме с маслото, настъргания пармезан, солта и черния пипер. Пюрирания пащърнак смесваме хубаво с млечната смес. Поднасяме ребрата заедно с пюрето.