Зимата ранна, но мека

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7110338 www.24chasa.bg
Според метеоролозите идва краят на златната есен. СНИМКА: Йордан Симeонов

- Изпращаме месеца с дъждовно и хладно време

- Температурите падат още от понеделник с повече от 15 градуса

Очертава се топла и нормална зима. Според прогнозите на различни метеорологични центрове 60% е вероятността в България предстоящата зима да е по-топла от нормалното с половин до един градус.

Това каза за “24 часа” климатологът от Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Георги Рачев.

Около 25% е вероятността зимата да бъде с нормални температури, Има и 10% вероятност тя да е доста по-топла - с температури над 1-1,5 градуса, както и 5% да се отклони надолу от нормата и средната температура да е с половин до един градус по-ниска от обичайната.

Първият

по-сериозен сняг

ще падне на

30-31 октомври

на височина между 700-1000 метра. Мокър сняг може да видим и по високите части на Софийското поле. “Влизаме във времето, когато снеговалежите не са нещо фантастично. На 5 и 6 ноември 1995 г. на някои места снежната покривка достига 30 сантиметра, дори в Сандански е 15”, припомни проф. Рачев.

Валежи и захлаждане се очакват още в периода 22 до 26 октомври, като дневните температури ще бъдат от 12 до 17 градуса. Чувствително понижение на температурите ще има в края на месеца, от 28 до 31 октомври. На 29 ще нахлуе студен въздух от северозапад и ще донесе валежи от сняг по високите полета и в населените места от западните райони, каза и шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Изпращаме месеца с дъждовно и хладно време. Температурите от 26 до 31 октомври ще се понижат значително и

в София

минималните ще

са около нулата,

а максималните ще бъдат в рамките на 6-10 градуса. Доста по-топло и сравнително по-сухо ще бъде по морето. Двете Българии ще си разменят местата.

Захлаждането от неделя ще ни се стори много екстремно, защото свикнахме на много топло време.

Циганското лято по принцип е периодът по и след Димитровден, когато е сравнително топло по обед, за няколко часа на слънце и на завет. Тази година циганското лято обаче ще е между 2 и 8 ноември. Обедните температури ще са 12° - 15°.

Климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев:

Студът идва по-рано,

слагайте зимните гуми

- Проф. Рачев, идва ли краят на златната есен?

- Определено да. Слагайте зимните гуми, защото златната есен приключва в неделя. От понеделник сме в периода на дълбоката есен, в което няма никакъв трагизъм. Септември и октомври бяха много слънчеви и топли, особено за западната половина на страната. Над източната половина се задържа по-облачно и малко по-хладно. Аномалията за октомври е 2 и 3° по-високи температури. Тази аномалия ще бъде намалена, защото в последната седмица на октомври ни очаква доста по-влажно време. Надявам се, че тази тежка суша, която беше обхванала Западна България, вече ще бъде преодоляна. Валежите ще бъдат на повече места и доста повсеместни, особено на 22 октомври, когато ще вали. На 23 октомври специфичният циклон вече ще е отшумял. След това ни очаква междинен период на нормално късно есенно време.

В края на месеца ни очаква много интересно време. На 30, 31 октомври и 1 ноември се очаква ниско атмосферно налягане. Циклонът ще е южно от България в съчетание с нахлуване на студен въздух от север. В резултат на това ще паднат обилни валежи, на някои места над 30 литра на квадратен метър.

Почти цял месец дори в хладна София температурите надвишаваха 20 градуса, а в Сандански имаше поредица от няколко дни с температури над 25. Предполагам, че още към Димитровден топлофикацията ще реши да пуска парното. Средните дневни температури ще се установят трайно под 12 градуса особено в Западна България.

- Защо казахте да сменяме гумите?

- Сняг ще вали на 21 срещу 22 октомври, но във високите части на планините в Западна България. Голямата закачка е, че на 30 и 31 октомври има вероятност, ако се осъществи това, което прогнозираме, снеговалежите да бъдат и около 700-800 метра. Това е деликатна прогноза. Много смело е отсега да казваме тези детайли. Така или иначе идваме в зимния сезон. Свърши златната есен, която беше за голяма част от Балканския полуостров и за Европа. Рейн достигна минимума на водните количества и заприлича на малка рекичка. Дунав също е на ниско ниво. Има няколко заседнали кораба в българския участък. Чакат високи вълни, за да тръгнат. Валежите обаче ще са значителни.

- Какви ще са ноември и декември?

- Ноември се очертава в температурно отношение да бъде нормален. Средната месечна температура за ноември е между 4 и 8 градуса. По морето е с 1-2 градуса по-висока. Количествата на валежите трябва да бъдат в норма. Има и плаха прогноза, че нормата може да бъде превишена.

Облаци на Въведение Богородично вещаят леки зимни месеци

Слаба зима през ноември води до неплодородие. Ако на Свети Архангел (8 ноември) е ясно и падне слана, зелето ще е добро и до първи декември няма да вали сняг.

Това предсказва народната “метеорология”. Предвижданията за времето са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

Според вековните вярвания на българина каквото е времето на Въведение Богородично (21.11.), такова ще е и през цялата зима. Когато е облачно срещу Въведение Богородично, тя е мека, когато е ясно - много студена, вярва народът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.