Въпреки че изглеждали неприятно, на вкус били хрупкави и вкусни
Винаги усмихнатата Лора Найденова, която майсторски показва тънкостите на кулинарията в предаването “Бон апети” заедно с екранната си половинка Стоян, от малка проявява интерес към готвенето. За това е виновна майка ѝ, която е страхотна кулинарка и винаги се грижела на масата да има домашно приготвена храна. “Няма как едно малко свръхлюбопитно дете да не се заплесне по разточването на тънки кори за баница и да не прояви интерес как се правят домашните торти, които обират овациите на семейните празници”, казва Лора. Е, като малка не била кулинарният експерт, който е днес. Затова главно помагала при приготвянето на зимнина. “На мен се падаше
отговорната задача
да сипвам захарта в
бурканите с
компоти”,
спомня си с усмивка Найденова. Започнала опитите си в кухнята, когато била едва в първи клас. Направила пържени яйца. За тях използвала едно малко тиганче с ужасно къса дръжка. Възползвала се от многото и разнообразни подправки, които се намирали на кухненските рафтове. Малко обаче прекалила с количеството им. “Е, изядох си яйцата, но не повторих. Човек се учи от грешките си и трупа опит”, смее се Найденова.
Пакостите също не ѝ били непознати. “Аз не спирам да правя бели. Лора белята ме наричат понякога роднините ми. Белите все ме търсеха и аз ги намирах. Но в кухнята нямам големи постижения в тази насока”, казва шеговито кулинарката.
Според нея всеки сезон има свой аромат, който се ражда в кухнята. Есента свързва с приятния мирис на печени сладки чушки. “Зимата ухае на домашен тиквеник с канела, който традиционно се прави в моето семейство за Бъдни вечер. Пролетта е свежа и зелена, но аромата на ягодите, онези, домашните, няма как да забравя, а какъв студен крем с ягоди и кисело мляко се правеше едно време и колко съм изяла от него!”, спомня си Найденова. Разбира се, не забравя и лятото. Него свързва с уханието на любимите ѝ пържени кюфтета.
“Храната много ни
влияе на
емоционално ниво,
понякога да усетиш аромат от детството, е като да видиш стара семейна снимка - много спомени!”, казва Лора.
Нейните кулинарни вкусове се променят с времето. Преди години никак не обичала пача от свински крачета или шкембе. “Сега си ги хапвам, и то с удоволствие. Избягвам “лошите играчи” на пазара, продукти имитатори, продукти, които са фалшиви и имат празен вкус, който носи лъжовна наслада. Маргарин например не бих си купила”, категорична е кулинарката.
За нея няма трудна или лесна рецепта, независимо дали е от българската, италианската или френската кухня. Всичко опира до няколко неща. На първо място е познаването на техниките за готвене. Не по-малко важни са качествените продукти и опитът.
Найденова не подценява и въображението. “Не трябва да спираш да се учиш и да опитваш нови неща,
помислиш ли си, че
всичко знаеш, си
загубен”,
казва тя. Последният ѝ кулинарен експеримент се получил изключително вкусен. Приготвила сладки кифлички без пълнеж. Към тестото им добавила мляко, масло и яйца. Решила да направи и глазура. Тя била с карамел и прах от манатарки. “Суперинтересна комбинация, направо пристрастяваща”, казва Лора.
Не се страхува да пробва и екзотични чуждестранни специалитети. В Китай за първи път опитала пържени малки скорпиони. “Интересно, но макар че изглеждаха неприятно, на вкус бяха като пръжки, хрупкави и вкусни”, спомня си Найденова.
Съвсем скоро, на 19 ноември, може да гледате нови епизоди на “Бон апети” по 24KITCHEN всеки ден от 11,30 ч. “Имаме толкова идеи и се надявам на зрителите да им бъде интересно, забавно и полезно и заедно да се наслаждаваме на домашната храна”, пожелава си Найденова.
НЕЙНАТА РЕЦЕПТА
Челамичка по родопски
ПРОДУКТИ
За 6 порции:
1 пиле, 125 г краве масло, 1/2 връзка магданоз, 1/4 ч.л. чубрица, 300 мл пилешки бульон, 50 мл червен винен оцет, 1/2 глава чесън, 1 ч.л. натрошени люти чушки, сол и черен пипер на вкус, хляб с дебела кора за сервиране
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Режем пилето на парчета и го овкусяваме със сол и черен пипер. Запържваме го в сгорещеното масло от всички страни до златисто. Поръсваме го с чубрицата, наливаме бульона, похлупваме го и го оставяме да се задушава на слаб огън, докато бульонът се изпари и месото остане на мазнина - около 45 минути. Счукваме обеления чесън в хаванче с щипка сол. Наливаме оцета и добавяме натрошените люти чушки. Разбъркваме и поръсваме пилето с магданоз. Сервираме го с чесновия оцет и филии хляб.
Съветите на Лора:
За да се запържи месото по-добре, го сложете в съда на два пъти. Когато и втората порция е готова, върнете вече запържените парчета и тогава поръсете с чубрица и налейте бульона.
От фенера на пилето може да направите хубав пилешки бульон.