Режисьорът пробвал и месо от алигатор,
напомня му на жабешки бутчета
Тодор Чапкънов, синът на скулптора Георги Чапкънов-Чапа, не претупва процеса на готвене. Изпипва всяко ястие до най-малките детайли, дори това да му отнема 5-6 часа. Горе-долу толкова приготвял овчарски пай, защото вместо кайма използвал агнешко месо. Трябвало да изпече бута, да го обезкости, да приготви бульона, да го редуцира, да направи картофеното пюре и т.н. Дори сложил розмарин, чедър и трохички от хляб, за да стане хрупкав и ароматен. “Цялата къща миришеше на Гергьовден след това”, смее се Чапкънов.
“Приемам готвенето като някаква терапия”, допълва той. Успокоява се, когато седне вкъщи и нареже продуктите един след друг, а след това започне да ги готви, я запържвайки ги в тиган, я варейки ги в тенджера.
Въпреки това в кухнята му рядко е спокойно, защото режисьорът е баща на две момчета и едно момиче. Децата му далеч не са само наблюдатели в готвенето. Те искат да бъркат соса, да чупят яйцата, да добавят захарта и т.н. “Естествено, най-хубавото е, че 3 часа след като си сготвил нещо, ти казват:
“Това не го искам”,
и ти си го ядеш
3 дена”,
смее се Чапкънов.
Преди няколко дни приготвил рибена чорба по желание на синовете му (рецептата за нея виж в карето). “Единият си я изяжда, другият не”, казва режисьорът на “Скъпи наследници”. След няколко часа, точно когато е време за лягане, синът му вече е огладнял и си иска супата. “Започва се едно ядене от 21,00 ч до 22,00 ч. И 2 купи хапва, без да му мигне окото, нищо че няма още 3 годинки”, шегува се Чапкънов. Любимото ядене на малчуганите е пицата. От нея никога не остава в тавата.
Децата на режисьора не са злояди за разлика от него на тяхната възраст. Единственото, което харесвал, били пържените картофи. С времето обаче преоткрил и останалите храни и започнал да харесва почти всички продукти.
Един от най-добрите му приятели е италианец.
“С него в Рим за 5
дена качих 4 кг
Ние не излизахме от ресторантите”, смее се Чапкънов. Неслучайно една от любимите му чуждестранни кухни е италианската.
Той за известно време живее в САЩ, където режисира холивудски продукции. Чапкънов е сред екипа, заснел филма “Тор: Чукът на боговете”. Прекарвал много време в щата Луизиана, където кухнята е страхотна. Там имат един специфичен специалитет - супата гъмбо. В нея има наденица, пиле, бамя и т.н. Сервират я върху купичка с ориз. “Много е вкусна”, казва Чапкънов. Не липсвали и морски дарове като скариди, стриди и т.н.
В Америка традиционно празнуват Деня на благодарността със сочно приготвена пуйка. Веднъж за празника опитал такава, пълнена с пиле. Отделно пилето пък било пълнено с бекон. “Като се среже, това са три пласта месо и е страхотно”, казва режисьорът. Цялата пуйка била пържена във фритюрник.
Опитал и месо от алигатор. На вкус му напомня жабешки бутчета. “Само че не са минипарченца с кокал, ами си е перфектна, голяма вкусна хапка”, казва Чапкънов. Като цяло не се страхува да експериментира с различни вкусови комбинации. В петък замина за Китай, за да снима нов филм, така че ще пробва и тамошната кухня.
В САЩ прояжда и пикантни храни, въпреки че дотогава избягвал дори черния пипер. “Там и детското меню беше люто”, казва Чапкънов.
Оттогава, където може, добавя сос табаско. Може би заради пикантния вкус харесва и индийската кухня. Миналата седмица приготвил леща с тиква, а семейната им приятелка Адриана Янкулова донесла пиле, овкусено с къри и всякакви подправки. “Така си направихме индийска вечер, но имахме два соса. Единият, който не е лют, беше за децата”, казва режисьорът.
Макар че е страхотен кулинар, и на него се е случвало да обърка някое ястие. “Ако само съм го пресолил, е малкото зло”, смее се Чапкънов. Последният му неуспешен кулинарен опит бил свързан с правенето на бред пудинг - луизиански десерт със стар хляб. “В Америка съм го ял няколко пъти и беше едно от най-фантастичните неща. Моят не ми се получи”, казва режисьорът.
Единственото нещо, което не яде, са чушките. “Опитвал съм сурови, пълнени, печени, варени в манджа и т.н. Просто намирам за много силен вкуса им.
Не усещам
нищо друго освен
чушките”,
казва Чапкънов. Въпреки това яде люти мариновани чушки.
Подправките са задължителен елемент в кухнята му. Скоро приготвил картофи на фурна с моркови и нарязан пащърнак, розмарин и зехтин. Интересно е, че сложил необелен чесън, както си е в скилидката. “Така става като крем”, казва режисьорът. Към тях сервирал ребра, мариновани поне за една нощ в мед и соев сос, както и салата. В нея добавя от всичко - краставици, домати, репички, суров карфиол, копър, магданоз и т.н.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Рибена чорба
ПРОДУКТИ
1 глава от сьомга с рагу, 3 вида филета от бели риби - треска, тилапия, мерлуза, хек - каквото има, 5 сурови скариди с глава, черен пипер на зърна, листа от целина, 1/2 глава червен лук, 3 моркова, 3 картофа, щипка девесил, морска сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Слагаме в тенджерата с вода главата с рагуто. Прибавяме морска сол на вкус, 10 зърна черен пипер, щипката девесил и щипка от листата на целината. Докато главата ври, нарязваме морковите, картофите, лука и останалите листенца целина. Щом е готова, при нея пускаме скаридите за половин минута до 45 секунди. Вадим сварената глава и скаридите, за да изстинат. През това време слагаме да врят зеленчуците. Изстискваме главите на 5-те скариди в бульона и те му дават леко червен цвят. Обезкостяваме сьомгата, скаридите и филетата и ги нарязваме на парчета. Връщаме ги при сварените зеленчуци за последни 2-3 мин варене и чорбата е готова.