Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“От доста време си мисля да споделям своите рецепти с читателите на “24 часа”, пише ни Таня Донева от София.
ПРОДУКТИ
600 г брашно
350 мл хладка вода
20 г свежа мая
3/4 с.л. сол
1 и 1/2 с.л. захар
3 с.л. слънчогледово олио
сусам за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме в голяма купа 4/5 от брашното със солта. В малък съд разбъркваме добре половината от хладката вода, маята, захарта и 2 с.л. от брашното. Покриваме съда с чиста кърпа и го оставяме настрани, докато маята се активира. Прибавяме към нея останалата хладка вода, слънчогледовото олио и разбъркваме добре.
Правим по средата кладенче и изсипваме течните съставки в него. Разбъркваме с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Изсипваме го върху добре набрашнен плод и го месим, докато спре да се лепи по ръцете. Добавяме още брашно, ако е необходимо.
Поставяме готовото тесто в набрашнена купа и го покриваме с кърпа. Оставяме го на топло, за да втасва. Намазваме с олио тавичка за печене. Оформяме питка, оставяме я да втасва за 40 минути на топло, покрита с чиста памучна кърпа.
Слагаме я в студена фурна, която загряваме на 200 градуса. Печем на тази температура 10 минути и намаляваме на 180 градуса. Печем до готовност за около 20-25 минути.