Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Да се включа и аз в серията с постни ястия с мариновани гъби кладница. Освен вкусни те са и много полезни”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
Около 1 кг гъби кладница
10-15 г сол
3-4 с.л. олио или зехтин
2-3 ч.л. балсамов оцет
1-2 ч.л. захар
Млян черен пипер, зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа, копър
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Отрязваме пънчетата на гъбите и внимателно ги измиваме. В подходящ широк съд поставяме съставките за маринатата и ги загряваме.
Отцеждаме измитите гъби и ги поставяме цели или на едри парчета да се задушават в маринатата под капак. Като поврат 20 минути, ги отхлупваме, опитваме на вкус и си добавяме подправки по избор.
Варим още 10 минути, накрая поръсваме с нарязан на дребно копър.
Охлаждаме и сервираме. Подходящи са и за гарнитура и за сандвичи.