Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“На 6 декември честваме св. Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите, затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
1 шаран
сол, черен пипер или любими подправки за риба - розмарин, дафинов лист, босилек, мащерка, мента
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
За плънката: лук, орехови ядки, моркови, олио, доматено пюре или домати от консерва, сол и черен пипер на вкус
Почистваме шарана, махаме люспите и хрилете му. Измиваме го много добре със студена вода. Подсушаваме и осоляваме отвън и отвътре със сол и черен пипер.
Приготвяме плънката. Измиваме лука и морковите и ги нарязваме на дребно. Запържваме ги в олио и слагаме подправки на вкус. Накрая добавяме и нарязаните на дребно орехови ядки.
Пълним шарана, зашиваме го или забождаме с клечки за зъби. Слагаме го в намаслена и покрита с фолио тава. Правим леки разрези отгоре, в които слагаме по половин резен лимон.
Поливаме с олио шарана, наливаме малко вода и печем на 170-180 градуса до готовност. След опичане махаме лимоните, а на тяхно място слагаме други. Поднасяме с подходяща гарнитура - картофена салата, зелена салата, туршия или друга.