Пълнен шаран за Никулден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7186258 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Ирина Андреева ни изпраща авторска рецепта за пълнен шаран за Никулден.

ПРОДУКТИ 

500 г печурки, 200 г стафиди, 200 г орехи, 1 връзка целина, 1 връзка зелен лук, 1 глава кромид лук, магданоз и копър по една връзка, 1 и 1/2 кг картофи, олио, сол на вкус, черен пипер на вкус, малко червен пипер, морска сол

За украсата: лилав воден лук, морков, репички, зелена салата, домати, лимони, червена чушка, краставица, магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Изчистваме шарана от люспите. Натриваме го добре с морска сол. Нарязваме гъбите на филийки и ги слагаме в голям тиган. Нарязваме също кромида на дребно, зеления лук на кръгчета, а и подправките на ситно. Сипваме олио при гъбите и ги запържваме до полуготовност.

Слагаме кромида и целината. Пържим, докато лукът омекне и се позачерви. Разбъркваме от време на време. Прибавяме орехите и стафидите. Подправяме със сол и черен пипер. Прибавяме зелените подправки и след 5 мин червения пипер.

Сваляме от котлона. Пълним добре шарана. Зашиваме го внимателно. Поставяме го в голяма тава, застлана с фолио. Отстрани слагаме нарязаните на едро и осолени картофи. Поливаме шарана и тях с малко олио. Покриваме с фолио и печем около 40-50 мин на фурна.

Отстраняваме фолиото. Изчакваме шаранът малко да изстине и правим украса от изброените продукти. По всички краища слагаме зелена салата. Правим розички от домати с магданоз за листа, а при главата - пръстен от резени лилав лук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа