Пълнен шаран за Никулден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7186258 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Ирина Андреева ни изпраща авторска рецепта за пълнен шаран за Никулден.

ПРОДУКТИ 

500 г печурки, 200 г стафиди, 200 г орехи, 1 връзка целина, 1 връзка зелен лук, 1 глава кромид лук, магданоз и копър по една връзка, 1 и 1/2 кг картофи, олио, сол на вкус, черен пипер на вкус, малко червен пипер, морска сол

За украсата: лилав воден лук, морков, репички, зелена салата, домати, лимони, червена чушка, краставица, магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Изчистваме шарана от люспите. Натриваме го добре с морска сол. Нарязваме гъбите на филийки и ги слагаме в голям тиган. Нарязваме също кромида на дребно, зеления лук на кръгчета, а и подправките на ситно. Сипваме олио при гъбите и ги запържваме до полуготовност.

Слагаме кромида и целината. Пържим, докато лукът омекне и се позачерви. Разбъркваме от време на време. Прибавяме орехите и стафидите. Подправяме със сол и черен пипер. Прибавяме зелените подправки и след 5 мин червения пипер.

Сваляме от котлона. Пълним добре шарана. Зашиваме го внимателно. Поставяме го в голяма тава, застлана с фолио. Отстрани слагаме нарязаните на едро и осолени картофи. Поливаме шарана и тях с малко олио. Покриваме с фолио и печем около 40-50 мин на фурна.

Отстраняваме фолиото. Изчакваме шаранът малко да изстине и правим украса от изброените продукти. По всички краища слагаме зелена салата. Правим розички от домати с магданоз за листа, а при главата - пръстен от резени лилав лук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на