Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева ни предлага много интересна рецепта за традиционен румънски хляб, който може да приготвите и без масло.
ПРОДУКТИ
500 г грис
10 г бакпулвер
1 с.л. сол (може и малко повече)
80 мл олио
2 ч.ч. вода
по желание шарена сол и масло за намазване, ако не постите
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Слагаме в подходяща дълбока купа гриса, солта и бакпулвера. Разбъркваме добре сухите съставки, добавяме олиото и бъркаме или мачкаме с ръце, докато всичко стане на трохи.
Наливаме водата и объркваме отново до получаването на еднородна смес. Изсипваме в намазнена тавичка или покрита с хартия за печене получената смес.
Правим разрези с нож в суровата смес, което след това ще улесни разчупването на питката. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 минути до приятен загар.
Намазваме я, докато е още топла, с масло по желание. Ако постите, може да използвате и олио. Разчупваме хляба и го поднасяме, поръсен с шарена сол.