Домашна еклерова торта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7238031 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Направих тортата с домашно приготвени еклери. Стана малко по-бавно, но пък си заслужаваше”, пише ни Маргарита Димитрова.

ПРОДУКТИ

За блата: 1 яйце, 2/3 ч.ч. захар, 1 к.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 80 г стопено краве масло, 3 с.л. какао

За крема: 3 жълтъка, 300 мл прясно мляко, 6 с.л. захар, 50 г краве масло, 2 с.л. брашно, 200 г шоколад, 200 г сметана

За тестото на еклерите: 200 мл вода, 100 мл олио, щипка сол, 200 г брашно, 4 яйца

За крема на еклерите: 500 мл прясно мляко, 2 яйца, 6 с.л. захар, 3 с.л. брашно, 2 ванилии, 100 мл течна сладкарска сметана

За заливката: 300 г натурален шоколад, 50 г масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Разбиваме яйцето за блата със захарта. Добавяме млякото, какаото и пресятото с бакпулвера брашно. На тънка струя сипваме млякото и маслото. Бъркаме и изсипваме във форма с падащо дъно, застлана с хартия за печене. Печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.

Смесваме жълтъците за крема със захарта и добавяме брашното. Наливаме млякото. Сваряваме гъст крем. Докато е горещ, прибавяме начупения шоколад и маслото. Бъркаме до стопяването им. Оставям крема да се охлади. Разбиваме сметаната на сняг и постепенно я прибавяме към него.

Кипваме в тенджера водата, олиото и солта за тестото на еклерите. Сваляме съда от котлона и добавяме брашното. Бъркаме до получаване на гладко тесто. Връщаме го обратно на котлона и го “изпичаме”, докато на дъното се получи бял пласт. Оставяме да се охлади и прибавяме яйцата. Разбъркваме с дървена лъжица. В покрита с хартия за печене тава шприцоваме малки еклерчета. Печем ги в загрята на 200 градуса фурна до лек загар.

Сваряваме за еклеровия крем всички посочени продукти без сметаната. Охлаждаме ги и ги смесваме с нея. Пълним със сместа еклерите, които предварително разрязваме леко отстрани. Сиропираме блата със захарен или карамелен сироп. Намазваме част от крема. Редим еклерите. Покриваме отгоре и отстрани с останалия крем. Тортата заливаме с шоколадовата глазура, която приготвяме, като на водна баня стопяваме шоколада заедно с маслото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,