Домашна еклерова торта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7238031 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Направих тортата с домашно приготвени еклери. Стана малко по-бавно, но пък си заслужаваше”, пише ни Маргарита Димитрова.

ПРОДУКТИ

За блата: 1 яйце, 2/3 ч.ч. захар, 1 к.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 80 г стопено краве масло, 3 с.л. какао

За крема: 3 жълтъка, 300 мл прясно мляко, 6 с.л. захар, 50 г краве масло, 2 с.л. брашно, 200 г шоколад, 200 г сметана

За тестото на еклерите: 200 мл вода, 100 мл олио, щипка сол, 200 г брашно, 4 яйца

За крема на еклерите: 500 мл прясно мляко, 2 яйца, 6 с.л. захар, 3 с.л. брашно, 2 ванилии, 100 мл течна сладкарска сметана

За заливката: 300 г натурален шоколад, 50 г масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Разбиваме яйцето за блата със захарта. Добавяме млякото, какаото и пресятото с бакпулвера брашно. На тънка струя сипваме млякото и маслото. Бъркаме и изсипваме във форма с падащо дъно, застлана с хартия за печене. Печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.

Смесваме жълтъците за крема със захарта и добавяме брашното. Наливаме млякото. Сваряваме гъст крем. Докато е горещ, прибавяме начупения шоколад и маслото. Бъркаме до стопяването им. Оставям крема да се охлади. Разбиваме сметаната на сняг и постепенно я прибавяме към него.

Кипваме в тенджера водата, олиото и солта за тестото на еклерите. Сваляме съда от котлона и добавяме брашното. Бъркаме до получаване на гладко тесто. Връщаме го обратно на котлона и го “изпичаме”, докато на дъното се получи бял пласт. Оставяме да се охлади и прибавяме яйцата. Разбъркваме с дървена лъжица. В покрита с хартия за печене тава шприцоваме малки еклерчета. Печем ги в загрята на 200 градуса фурна до лек загар.

Сваряваме за еклеровия крем всички посочени продукти без сметаната. Охлаждаме ги и ги смесваме с нея. Пълним със сместа еклерите, които предварително разрязваме леко отстрани. Сиропираме блата със захарен или карамелен сироп. Намазваме част от крема. Редим еклерите. Покриваме отгоре и отстрани с останалия крем. Тортата заливаме с шоколадовата глазура, която приготвяме, като на водна баня стопяваме шоколада заедно с маслото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой е казал, че министрите не могат да са модерни и в крак с времето?! Доказателство за това е бившият служебен министър на културата Петър Стоянович. За да се разходи из столицата, той сложи шармантни слънчеви очила, видя "България Днес". Аксесоарът е с тигрови щампи и е тип "котешко око". Въпреки че този вид цайси са считани за женски модел,

"Левски" изпусна шанса да си върне един от най-успешните и обичани от феновете чужденци Дарко Тасевски. И то без пари. Той до последно чака обаждане от "сините" и след като не получи такова, ще подпише със "Славия". Халфът е свободен агент от ноември. Тогава договорът му с тайландския "Хонкаен" изтече.

Бурните ветрове продължават, махнете саксиите от терасите КОЙ Е ТОЙ Симеон Матев е синоптик и климатолог. Роден е на 19 август 1976 г. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Хидрология и климатология". Работи в TV-MET, първия частен метеорологичен офис у нас, и телевизия "България он ер".