Домашна еклерова торта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7238031 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Направих тортата с домашно приготвени еклери. Стана малко по-бавно, но пък си заслужаваше”, пише ни Маргарита Димитрова.

ПРОДУКТИ

За блата: 1 яйце, 2/3 ч.ч. захар, 1 к.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 80 г стопено краве масло, 3 с.л. какао

За крема: 3 жълтъка, 300 мл прясно мляко, 6 с.л. захар, 50 г краве масло, 2 с.л. брашно, 200 г шоколад, 200 г сметана

За тестото на еклерите: 200 мл вода, 100 мл олио, щипка сол, 200 г брашно, 4 яйца

За крема на еклерите: 500 мл прясно мляко, 2 яйца, 6 с.л. захар, 3 с.л. брашно, 2 ванилии, 100 мл течна сладкарска сметана

За заливката: 300 г натурален шоколад, 50 г масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Разбиваме яйцето за блата със захарта. Добавяме млякото, какаото и пресятото с бакпулвера брашно. На тънка струя сипваме млякото и маслото. Бъркаме и изсипваме във форма с падащо дъно, застлана с хартия за печене. Печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.

Смесваме жълтъците за крема със захарта и добавяме брашното. Наливаме млякото. Сваряваме гъст крем. Докато е горещ, прибавяме начупения шоколад и маслото. Бъркаме до стопяването им. Оставям крема да се охлади. Разбиваме сметаната на сняг и постепенно я прибавяме към него.

Кипваме в тенджера водата, олиото и солта за тестото на еклерите. Сваляме съда от котлона и добавяме брашното. Бъркаме до получаване на гладко тесто. Връщаме го обратно на котлона и го “изпичаме”, докато на дъното се получи бял пласт. Оставяме да се охлади и прибавяме яйцата. Разбъркваме с дървена лъжица. В покрита с хартия за печене тава шприцоваме малки еклерчета. Печем ги в загрята на 200 градуса фурна до лек загар.

Сваряваме за еклеровия крем всички посочени продукти без сметаната. Охлаждаме ги и ги смесваме с нея. Пълним със сместа еклерите, които предварително разрязваме леко отстрани. Сиропираме блата със захарен или карамелен сироп. Намазваме част от крема. Редим еклерите. Покриваме отгоре и отстрани с останалия крем. Тортата заливаме с шоколадовата глазура, която приготвяме, като на водна баня стопяваме шоколада заедно с маслото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

 Димитър Желязков и 12 лица, участвали или действали по неговите заръки отива на съд. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен с обвинителен акт срещу Димитър Желязков като тартор на банда за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици, действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г.

Бившият областен управител на Бургас Павел Маринов е оправдан от спецсъда за длъжностно престъпление, научи "България Днес". Той беше погнат през 2014 г., че е използвал служебното си положение в услуга на частни интереси, като се е намесил в спор за собственост между две дружества за терени в Северната промишлена зона.

Афера с еврофондове за над 220 хиляди лева е повод за ареста на кмета на Червен бряг Данаил Вълов. Вчера в ранни зори съвместен екип на спецпрокуратурата и Комисия „Антикорупция“ заварди сградата на общината. Паралелно с това агенти на ГДБОП задържат самия Вълов в дома му и обискират служебния му кабинет и офиси на негова фирма.