Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Направих тортата с домашно приготвени еклери. Стана малко по-бавно, но пък си заслужаваше”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
За блата: 1 яйце, 2/3 ч.ч. захар, 1 к.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 80 г стопено краве масло, 3 с.л. какао
За крема: 3 жълтъка, 300 мл прясно мляко, 6 с.л. захар, 50 г краве масло, 2 с.л. брашно, 200 г шоколад, 200 г сметана
За тестото на еклерите: 200 мл вода, 100 мл олио, щипка сол, 200 г брашно, 4 яйца
За крема на еклерите: 500 мл прясно мляко, 2 яйца, 6 с.л. захар, 3 с.л. брашно, 2 ванилии, 100 мл течна сладкарска сметана
За заливката: 300 г натурален шоколад, 50 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме яйцето за блата със захарта. Добавяме млякото, какаото и пресятото с бакпулвера брашно. На тънка струя сипваме млякото и маслото. Бъркаме и изсипваме във форма с падащо дъно, застлана с хартия за печене. Печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
Смесваме жълтъците за крема със захарта и добавяме брашното. Наливаме млякото. Сваряваме гъст крем. Докато е горещ, прибавяме начупения шоколад и маслото. Бъркаме до стопяването им. Оставям крема да се охлади. Разбиваме сметаната на сняг и постепенно я прибавяме към него.
Кипваме в тенджера водата, олиото и солта за тестото на еклерите. Сваляме съда от котлона и добавяме брашното. Бъркаме до получаване на гладко тесто. Връщаме го обратно на котлона и го “изпичаме”, докато на дъното се получи бял пласт. Оставяме да се охлади и прибавяме яйцата. Разбъркваме с дървена лъжица. В покрита с хартия за печене тава шприцоваме малки еклерчета. Печем ги в загрята на 200 градуса фурна до лек загар.
Сваряваме за еклеровия крем всички посочени продукти без сметаната. Охлаждаме ги и ги смесваме с нея. Пълним със сместа еклерите, които предварително разрязваме леко отстрани. Сиропираме блата със захарен или карамелен сироп. Намазваме част от крема. Редим еклерите. Покриваме отгоре и отстрани с останалия крем. Тортата заливаме с шоколадовата глазура, която приготвяме, като на водна баня стопяваме шоколада заедно с маслото.