Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В осмомартенската седмица реших да се поглезя с едно шоколадово барче по специална рецепта от блога на Николета Колева”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
За блата: 80 г фурми (без костилки), 50 г овесени ядки, 1 с.л. какао на прах, 1 с.л. разтопено кокосово масло, щипка сол
За лешниковото пралине: 200 г лешников тахан, 50 г кокосова захар (ситно смляна в кафемелачка), 1 ч.л. екстракт от ванилия, щипка сол, по 4 с.л. разтопени кокосово и какаово масло
За шоколадовия топинг: 80 г какао на прах, по 3 с.л. разтопени кокосово и какаово масло, течен мед на вкус, щипка сол, 2 с.л. топла вода, 50 г бланширани лешници, кокосово брашно за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смиламе в блендер овесените ядки за блата с какаото на прах и солта, докато станат на брашно. Добавяме фурмите и блендираме, докато се съединят. Накрая смесваме и кокосовото масло. Изсипваме в правоъгълна силиконова форма или тавичка, покрита с хартия за печене. Натискаме и изравняваме сместа. Оставяме в хладилник да стегне.
Пасираме за кратко на ниска степен всички съставки за лешниковото пралине без маслата. На тънка струя сипваме кокосовото и какаовото масло. Изсипваме сместа върху блата. Оставяме в хладилник да стегне напълно.
Приготвяме шоколадовия топинг, като пасираме всички продукти заедно без водата. На тънка струя добавяме и нея. Отново пасираме до пълното ѝ съединяване с останалата смес. Важно е водата да е топла, за да не се пресече какаовото масло.
Нанасяме топинга върху стегналото барче и леко потупваме, за да слегне и да няма въздух между пластовете. Гарнираме с лешници. Оставяме в хладилника да стегне за поне 20 минути. Изрязваме шаблон с цифрата 8, поставяме го плътно върху барчето и посипваме с кокосово брашно.