Капоната на фурна със заливка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7345001 www.24chasa.bg

Приготвена с патладжан, моркови и печурки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Капонатата не е българско ястие, но пък е вкусно и подходящо за Великденските пости”, пише ни Маргарита Димитрова. 

ПРОДУКТИ

500 г гъби печурки; 1 патладжан; 2 свежи чушки; 2 моркова; 1 глава кромид лук; 2 скилидки чесън; парче от глава целина; 5-6 с. л. олио; сол на вкус; млян черен пипер; сушена зелена подправка - по ваше желание

За заливката:

4 с. л. олио; 30 мл бяло вино; 30 мл вода; 2 с. л. брашно; съвсем малко сол 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелваме патладжана и го нарязваме на едри парчета. Слагаме ги за около 30 минути в солена вода, за да се махне горчивината им, след което ги измиваме под течаща вода. Нарязваме морковите, лука, чушките, гъбите и парчето целина на едри парчета.

Смесваме всички зеленчуци, осоляваме ги, овкусяваме ги с черния пипер и сушената подправка, поливаме ги с останалото олио, разбъркваме ги и ги изсипваме в глинена тава.

Завиваме я внимателно с алуминиево фолио и я поставяме в студена фурна. Веднага след това включваме и след като се загрее до максимум, печем ястието на тази температура в продължение на 1 час. Отвиваме капонатата и я доизпичаме до получаване на лек и приятен загар.

Отгоре я заливаме със сос. Приготвяме го по следния начин: В сгорещеното олио запържваме за кратко брашното, разреждаме го с виното и водата, осоляваме на вкус и бъркаме до завиране. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.