Пълнозърнеста пита с ягоди

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7354961 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“По повод астрономическата пролет, която настъпва на 20 март, ви изпращам пролетна рецепта за постна пита с пълнозърнесто брашно, леко сотирани ягоди и ментов аромат”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ 

За блата:

200 г пълнозърнесто брашно от спелта, 100 г бяло брашно от спелта, 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. сол, 1 ч.л. ябълков оцет, 3/4 ч.ч. захар, 2 с.л. мед, 3 с.л. растително масло, 3/4 ч.ч. растително мляко

За заливката:

50 мл ментов чай, 2 с.л. ягодово нишесте, 1/2 ч.ч. захар, 250 г ягоди, филирани бадеми за поръсване, прясна мента за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Забъркваме от продуктите за блата гъсто кейково тесто. Ако е нужно, добавяме още малко растително мляко или ментов чай.

Изливаме сместа във форма, покрита с хартия за печене. Печем в загрята фурна на 175 градуса до зачервяване и суха клечка. Оставяме блата да изстине.

Слагаме в съд на котлона размитото в студения чай нишесте, захарта и почистените и нарязани на половинки ягоди. Леко сгъстяваме сместа и с нея покриваме изстиналия блат.

Поръсваме с филирани бадеми. Сервираме питата хладка или студена, украсена със свежи листенца мента.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните