Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам да подкрепим организма по време на великденския пост с една вкусна спаначена крем супа”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
300 г спанак
200 г праз лук
4 картофа
50 г корен пащърнак
олио или зехтин за задушаване
100 г магданоз
индийско орехче, салвия, сол и черен пипер на вкус
счукани орехи за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме спанака под студена течаща вода. Ако листата са по-едри, отделяме средната им жила. Нарязваме ги заедно с картофите, пащърнака и праза.
Задушаваме в олиото или зехтина с малко вода праза за 4-5 минути. Доливаме около 1,5 л вода. Когато заври, пускаме картофите и пащърнака. Подправяме с индийско орехче, сол и черен пипер.
Варим до омекването на продуктите. Когато са готови картофите, добавяме спанака и намаляваме котлона. Щом се отпусне в горещата вода, изчакваме 5 минути и добавяме магданоза и салвията.
Изключваме котлона и оставяме настрана. Пасираме, като по желание разреждаме с още малко вода. Поднасяме крем супата, поръсена със счукани орехи.