Когато е стресиран, Митко Кърнев яде само суши

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7386403 www.24chasa.bg

Талантливият музикант Димитър Кърнев - един от основателите на групата D2, обича да готви, но със съжаление казва, че го прави рядко. Въпреки това изцяло се възползва от настъпилата пролет, която носи със себе си свежи плодове и зеленчуци, както и вкусни зелени листни продукти, които растат в градината му, като коприва, спанак и т.н. Към тях добавя ориз или грах, за да се получи манджичка. В момента предпочита да остави на заден план печените и пържените ястия.

В менюто му почти не присъства месото. Понякога хапва свинско. “Сега сме намерили една много хубава сланинка, която на тънки резенчета вечер си хапвам, но по малко”, казва музикантът.

Любима му остава рибата. Кърнев предпочита сам да си я лови, за да е възможно най-прясна. Последно хвърля въдицата през есента и успява да напълни цяла кофичка с костури.

Като дете въобще не ядял месо. “Правил съм си обаче манджи в двора. Например супа от камъчета с листенца и с пясък”, спомня си със смях Кърнев. По-сериозно започва да се интересува от кулинарията, преди да влезе в казармата. “Тогава се събирахме компания музиканти да свирим по разни вили. Спомням си, че най-лесното нещо беше макарони с някаква супичка - бульон, и сирене. Лесно, евтино и бързо”, казва Кърнев.

Няма да забрави излетите като дете с баща си. Двамата били сред природата и си запалвали огън, за да могат да изпекат някакво месо.

“Закърмен съм с къмпинга в планина и на море. От едно време си пазя цялото оборудване, което е доста богато. Просто в един момент, може би на 35 г., усетих, че да спя на земята, независмо дали със спален чувал, особено в планината, не е за мен, поне за известно време”, казва музикантът.

Като малък много обичал да хапва луканка, която трудно се намирала по онова време и било истонски празник, когато я разрязвали на трапезата.

Лелята на Кърнев знае от баба му как да прави специални сарми. “Те са приготвени по специфичен начин - по-дребни са. Не знам точно рецептата, но определено са някакви сарми с магия, защото никъде другаде не съм опитвал такива”, казва шеговито музикантът.

От чуждестранните кухни харесва японската. Често, когато е затрупан от много работа или е стресиран, предпочита да яде само суши. “Някак си то ми дава точно толкова енергия, колкото ми трябва. Открил съм за себе си, че се отразява добре на организма ми при стрес. Запазвам концентрация, имам енергия и в същото време няма и следа от тежест”, казва Кърнев. А той не спира да прави музика, дори е основният двигател на последнния хит на D2 “Марс”. Музикантът харесва и италанската кухня, но хапва традиционните ѝ спагети по-рядко.

Кърнев предпочита традиционната кухня. Не е фен нито на лютото, нито на киселото. Единственото, което хапва, са обикновени люти чушки, но рядко. “Подправям си ястието умерено и така самият вкус на хранта доминира, а не определена подправка”, казва музикантът. Пресолените манджи не са по вкуса му. Напротив, в повечето случаи яде храната си с по-малко сол. “Но на мен си ми е вкусно”, казва той.

Кърнев не вкусва птиче месо, независимо дали е от патка, гъска, пуйка или друго. “Гъши дроб например никога не съм ял, понеже знам, че се произвежда по особено мъчителен начин за животното”, казва Кърнев. Той съчувства не само на пернатите, затова и по-рядко яде месо като цяло.

Допреди няколко години закуската е най-важното хранене за музиканта. От известно време заменя голямата порция храна сутрин с плод и шепа сурови ядки. “Най-много си вървят с банан или ябълка”, съветва Кърнев. Друг път закусва мюсли с хубаво домашно мляко. Хапва обаче малко по-късно от нормалното - към 12,00-13,00 ч. Кърнев има големия късмет да използва в менюто си домашни продукти. В градината си отглежда домати, боб, лук и чесън. “Имат чист и естествен вкус. Оценявам и уважавам това”, казва Кърнев.

“За мен е достатъчно обикновеното ядене просто да бъде вкусно и добре приготвено. Някак си нямам нужда често да подлагам рецепторите си на изпитание”, шегува се музикантът.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Гювечета

на котлон*

Продукти

За 4 гювечета:

олио

около 15 резенчета лук

4 зелени чушки

бяло сирене

топено сирене

домати

4 люти чушки

8 яйца

бекон по желание

Начин на приготвяне

Слагаме гювечетата на котлона. Наливаме в тях малко олио и прибавяме във всяко 3-4 резенчета лук и по една нарязана зелена чушка. Щом лукът омекне, пълним част от гювечето с бяло сирене, топено сирене и парче домат. Не забравяме и лютата чушка. По желание може да добавим нарязан бекон. Накрая всяко гювече запечатваме с 2 яйца. Когато е почти готово, го захлупваме с капака, за да се задуши.

*В основата си рецептата е пълна импровизация. “Създадохме я преди десетина години, когато поживяхме в една резиденция, където записвахме албум на групата. В нея разполагахме с голяма професионална кухня с огромни котлони. На тях правихме гювечета. Не беше нужно да се задушават във фурна, защото котлонът беше много силен”, обяснява Кърнев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните