Отглеждането на лозя - традиционно занятие в Златия

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7390110 www.24chasa.bg

24 нови сорта създадени в единствения на Балканите институт в Плевен

Да вкусиш вино от лозе на баир, е чародейство, казват в Северозападна България. Според тях местният тероар дава най-доброто вино - с плътен аромат и щипка загадъчност.

Област Монтана е с отлични условия за производство на качествени бели сухи вина, естествено пенливи вина по класическата технология и качествени червени вина. Почвите са основно чернозем и сиво-кафяви горски.

Западна Стара планина като територия с уникална природа е много добра предпоставка за производство на екологично чисти вина. Обликът на сектора коренно се промени в съответствие с търсенето и предлагането на виното като модерен продукт. Поради тази причина за производството на качествени и бутикови вина се създадоха винарски изби с ограничен капацитет. В една от тях има уникален тунел, вкопан в скала, където се съхранява виното при постоянна по-ниска температура. 

Основните сортове са Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар и Сира, а за бели вина - Совиньон блан, Шардоне, Мускат отонел, Ризлинг, Тамянка, Траминер и Пино гри.

Преобладаващата част от насажденията след присъединяването на страната към ЕС са създадени с финансова помощ от еврофондовете.

Основен сорт за Видинския район е Гъмза. Отглеждат се и Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Каберне фран, Рубин, Букет, Совиньон блан, Шардоне, Мускат отонел, Димят, Ркацители и Алиготе. В последните години се засаждат и нови за района атрактивни сортове като Пети вердо, Гаме ноар и Карменер.

“В Дунавската равнина, докъдето погледът стига - все лозя, отрупани с грозде. Във всяка къща има каца с вино. Този поминък може да ни прочуе извън държавата, ако го подковем с наука.”

Така разсъждават първенците от Плевен и през 1890 г. отварят винарско училище. В първия випуск се записват едва 4-ма ученици. Училището запазва традицията и днес разполага с най-богатата енотека в България - над 12 000 бутилки.  

В долината на Дунав типично континенталният климат - със студени нощи и топли дни, е много благоприятен за лозата. През есента, когато гроздето започва да зрее, дневните температури са над 30 градуса, а нощните падат под 15. Широката температурна амплитуда помага на лозата да натрупа захари, за да се подготви за презимуване. Играта на термометъра влияе и върху натрупването на аромати в гроздето.

“Нашите сортове не отстъпват на кабернето по вкусови качества. Създаденият в института Кайлъшки рубин взе златен медал през 2015 г. на панаира в Пловдив. Той е устойчив на ниски зимни температури - може да изтърпи до минус 25 градуса без измръзвания. Устойчив е и на гъбни заболявания - обикновената и брашнестата мана въобще не му влияят”, казва проф. Иван Пачев, директор на Института по лозарство и винарство.

Институтът е генобанката на България и има над 2 хил. сорта от България и пренесени от чужбина. От 1990 г. насам в него са създадени 24 нови сорта лози, които в момента се внедряват в стопанствата.  

Сертифицираните Плевенски фаворит, Августин, Наслада, Дружба са бели сортове с двойно направление - могат да бъдат използвани и като десертни, и като винени. Червените са Плевенски мискет, Трапезица, Дунавски мискет.

Напоследък се наблюдава завръщане към старите български сортове. Сред тях е Плевенската гъмза, характерен в миналото единствено за Централна Северна България. С времето насажденията остарели и трябва да се подменят.

Цветът на Плевенската гъмза не е тъмночервен, а рубинен. Наричаме го българското Божоле, казват производители.

В Плевенско вече има увеличение на новите лозови насаждения с 10-15%. Виненият туризъм в Северозападна България тепърва се развива. В този регион от Видин до поречието на Искър вече се радва на особено внимание, защото благодарение на упорити и изключително интересни нови винопроизводители се разбра, че има уникални природни условия за отглеждане на прекрасно грозде с високо качество.

Заради липсата на тежка индустрия няма тежки замърсители в почвата, което е благоприятна предпоставка за отглеждане на лозята. В тази част на България все още има запазени стари масиви с лозя от почти забравени местни сортове, които предизвикват истинска наслада за любителите на виното.

Мнозина мислят, че по-хладният климат в Северозападния регион на страната естествено предразполага районът да е по-благосклонен към белите вина. Това обаче е предразсъдък, твърдят спецовете. Вкусът на повечето потребители в България е възпитан да търси екстрактните червени вина с мощни и плътни тела, силни танини и непрогледни цветове като образци за качествено вино. Тези вина изискват по-топъл, южняшки климат.

Червените вина на Севера обаче са не по-малко вълнуващи - по-фини и деликатни, с интересни и дори нетипични сортови проявления във вкуса и аромата, те могат да бъдат истински находки и носят разнообразие за презадоволените винени фенове.

За ценителите: музей на виното в Кайлъка и манастири в Стара планина

БУРЯНА БОЖИНОВА,

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

Музеят на виното е една от задължителните спирки на любителите на еликсира по маршрута на винения тур за Мизия и Златия.

Над 7000 експоната въвеждат в магията как от древността хората са отглеждали лозя и са правили вино по българските земи. В музея са показани над 6000 вина от всички региони, посетителите могат да дегустират и закупят бутилки по избор.

Карстът в плевенския парк е надупчен от безброй пещери, някои обитавани преди хилядолетия. На стръмнина отсреща са римската крепост Сторгозия от I в. пр. Хр. и старохристиянска базилика, която е сред най-големите у нас. 

Знания за далечната история дават 5000 оригинала, подредени в историческия музей в Плевен. Там може да се види копие на Вълчитрънското златно съкровище, което е без аналог в древността. Състои се от 13 златни съда, с тегло 12,5 кг, датирано е от XII-XIII в. преди Христа, а тайната му остава неразгадана и днес.

Туристите обаче най-напред влизат в мемориалната Панорама, издигната върху бойното поле от 1877 г. но освободителните боеве за града по време на Руско-турската война. Паметта на загиналите за свободата е увековечена в Мавзолея в центъра на града. 

Във възрожденската епоха отвежда черква без камбанария и кубе в центъра на Плевен. За да не бият на очи, зидовете на построения през 1834 г. храм “Св. Николай” са вкопани на 1,5 м под земята. В наши дни действащата църква е приютила музей на иконата.

Всеки турист, докоснал се до девствената природа на Северозапада, отсяда на чашка вино. Първата спирка е Клисурският манастир с аязмо с лековита вода, разположен в живописна местност в западната част на Стара планина, в подножието на връх Тодорини кукли и в близост до Вършец.

Лопушанският манастир е разположен на 300 м надморска височина в Чипровския дял на Стара планина. Впечатлява със своята архитектура, пропорции и каменни пластики, а посещението му остава спомен и за прекрасната планинска местност наоколо.

Крепостта край Монтана - Кастра ад Монтанезиум, е в северозападния край на града на хълма Калето. Първите му обитатели са живели през каменно-медната епоха. През този период хората правят важен преход от ловци номади към по-уседнал начин на живот, свързан с обработване на земята и строеж на постоянни селища.

По-късно мястото обитават древните траки. Те построяват крепост за защита от нападатели. От нея са останали каменни зидове, широки метър.

Римляните се заселват в района в края на I в. н.е., привлечени от богатите залежи на руда и злато по поречието на река Огоста. Освен зърнопроизводство в района било развито лозарството.

Катино мезе и и червена чушка на всяка манджа

Вино с пръжки в Северозапада и капладисана баница

БУРЯНА БОЖИНОВА,

ВАЛЕРИ ВЕДОВ,

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

В Плевенския край освен вино хората сами си правят и мезето - суджук и пастърма, а Катино мезе е най-популярното. Приготвят го от крехко свинско филе, нарязано на кубчета, добавят лук и гъби и задушават на тих огън.

Иначе в района е издигната в култ червената чушка. Слагат я на всяка манджа с твърдение, че пази от уроки. Пълнената червена чушка също е с обредно значение - носи берекет и плодородие. Казват, че минеш ли с влак покрай Червен бряг, от къщите мирише на печени пиперки. Нанизите за сушене висят по балконите.  

Сред оригиналните ястия на Севера е пилето на лютика. Старите бабини рецепти описват как сварени и накъсани на парчета чушки влизат в най-дългата гозба, наричана така, защото все може да се добавят чушки и да се досипва оцет на вкус.

Неслучайно тук е изобретен чушкопекът. Идеята на плевенчанина Николай Мойнов му хрумнала, докато гледал как по дворове и около жилищни блокове се палят огньове и жените редят чушките на огромни ламарини под талази дим. В признатия за българско събитие на ХХ век плевенски чушкопек за час са готови 100-тина пиперки.

Врачански специалитет е питката кемерка, пълнена със ситно накълцано свинско, лук и пикантни подправки. А типичното за този край е пиле в саламура. Не пропускайте да опитате капладисаната баница, в която към пълнежа от яйца и сирене лятото се добавя и зеленило. Вкусна е и плънката на зелника, която съдържа запържен лук, зеле, смлян морков, суха чушка.

В Монтанско най-предпочитаното ястие за червено вино е печено пълнено агне на пещ. Местните правят и деликатеси от цялото прасе - нищо не се изхвърля. От ушите и краката става вкусна пача, а също и свински мръвки, пръжки, сарми и гнетени чушки, пълнени с боб, домашно бабе. Непознаващите края не бива да се учудват, ако за мезе им предложат орехи или домашно сирене.

Рецептата за пълнено агне е добре позната - агне с тегло 5-6 кг заедно с дреболиите, ориз 200 г, прясно масло 250 г, пресен лук и 2 връзки пресен чесън, бяло вино 200 мл, червен пипер, магданоз и джоджен по 1 връзка, сол. През времето на печенето се обръща няколко пъти и се полива с отделения в тавата сос.

Опитните готвачи препоръчват сарми от рязано свинско месо, сланина и листа от кисело зеле.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.