Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В сезона на агнешкото предлагам печено бутче, шпиковано с пресен чесън и моркови и гарнирано с картофи и ориз.
Пече се на ниска температура, за да може шпикът бавно да изпусне ароматите си вътре в месото”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
1 агнешко бутче, 5 скилидки пресен чесън, 1,5 кг картофи, 300 г ориз, 3-4 моркова, 100 г краве масло, подправки на вкус – джоджен, мащерка, розмарин, сол, черен и червен пипер, 800 мл бульон или вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обтриваме агнешкото бутче с маслото и подправките. Ако има кожа, разкъсваме я на места така, че да може да се овкуси и под нея. Обелваме чесъна, разполовяваме го и шпиковаме месото с него и с разрязаните по дължина на пръчици моркови.
Изсипваме в голяма тава измития ориз и нарязаните картофи. На места слагаме парченца масло и морков. Поръсваме с черен пипер и подправки на вкус.
Заливаме с бульона или с топлата подсолена вода. Отгоре слагаме бутчето и покриваме тавата с алуминиево фолио.
Печем на 180 градуса около 2 часа. След това разгръщаме фолиото и запичаме за 15-ина минути, докато месото хване апетитна коричка. След като стане готово, шпикованото месо трябва да почине, преди да го разрежем напречно на влакната с остър нож. Поднасяме ястието топло, със зелена салата и хубаво вино.