Агнешки врат с картофи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7435754 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Покрай Гергьовден най-често търсим плешки и бутчета, а пренебрегваме агнешкото вратле, чието месо е изключително крехко и вкусно. Ето предложение за приготвянето му”, пише ни Румен Петров.

ПРОДУКТИ

500-600 г месо от агнешки врат, 1,5 кг картофи, 1 ч.ч. ориз, 3-4 моркова, 2 глави кромид лук, 1 домат, 70 г масло, 50 мл водка, люта чушка, 1 връзка магданоз, пресен джоджен, щипка розмарин, сол, черен и червен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме месото със студена вода и го отцеждаме. Поръсваме го със сол, черен и червен пипер и втриваме подправките добре. Оставяме го за 20 мин да поеме вкуса и аромата им.

Поливаме с водката и с разтопеното масло. Добавяме 1 ч.ч. топла вода, наситнен джоджен, розмарин и слагаме месото във фурната под алуминиево фолио на 180 градуса, за да се задуши.

Изваждаме врата и го обезкостяваме. В същата мазнина и още малко вода слагаме едро нарязаните картофи и моркови, ориза, наситнения лук, лютата чушка и настъргания домат.

Подправяме на вкус и печем до разпукването на ориза. Ако е нужно, доливаме още вода. Добавяме обезкостеното месо, наситнения магданоз, разбъркваме и запичаме до златисто. Гарнитурата сервираме топла, а агнешкото е вкусно и студено.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа