Приготвени със сушени смокини
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам рецепта на сладки със сушени смокини. Вкусни, пръхкави и топящи се в устата”, пише ни Веселина Великова.
ПРОДУКТИ
12 сушени смокини
1 ч.ч. захар
2 пакетчета от 125 г масло
1 и 1/2 ч.ч. царевично брашно
2 бр. яйца и 1 белтък
2 и 1/2 ч.ч. бяло пшенично брашно
6 с.л. от 3,6% кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
1 к.л. сода за хляб
2 пакетчета лимонова кора
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изваждаме пакетчетата масло на стайна температура заедно с белтъка, двете цели яйца и киселото мляко. Смесваме бялото и царевичното брашно. В купа разбиваме яйцата, белтъка, захарта и маслото с миксер, докато получим еднородна смес.
Прибавяме киселото мляко със содата, което предварително сме активирали, т.е. трябва да бухне и да се образуват балончета. Това може да стане по-лесно, като в чашка сложим млякото със содата и разбъркаме.
Добавяме млякото при маслената смес заедно с пакетчетата лимонова кора. Разбъркваме с лъжица. Прибавяме нарязаните на ситно сушени смокини и брашното. Замесваме меко тесто на топка. Набрашняваме плота, на който ще работим. От тестото оформяме топчета или дълги фитили, които режем на квадратчета.
Слагаме ги в тава, покрита с хартия за печене. Печем на 170 градуса в предварително загрята фурна за 10 мин.