
Автентичната индийска кухня е смятана за една от най-великите кулинарни традиции в света. Тайната й е в премерената употреба на подправките. Индийските сосове, не непременно пикантни, се смесват, допълвайки основната съставка в блюдото - от великолепните и прости вегетариански ястия до гозби с месо, пиле или риба.
ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ
- пилешки бутчета - 4
- кориандър на зърна - 2 лъжички
- кимион на зърна - 1 лъжичка
- лук - 2 глави
- чесън - 3 скилидки
- джинджифил - 1 парче около 5 см
- карамфил на зърна - 4 броя
- натурално кисело мляко - 250 мл
- лимон - 1
- бял оцет - 2 лъжици
- червен пипер - 1 лъжичка
- гарам масала - 2 лъжички
СТЪПКА ПО СТЪПКА
1. Обелете кожата на пилешките бутчета и резнете леко всяко от тях.
2. Обелете скилидките чесън и 1 от главите лук и ги нарежете на не много едри парчета.
3. За да приготвите соса, сложете зърната от кориандър в тиган без никаква мазнина на котлона на умерен огън и ги запечете, за да се засили ароматът им. Извадете зърната от кориандър и направете същото със зърната от кимион.
4. Прехвърлете зърната в хаванче и ги стрийте.
5. Измийте лимона и настържете кората, но без белия слой под нея, който има горчив вкус и не подхожда за това ястие.
6 Срежете същия лимон и изстискайте сока на едната половина.
7.Сложете киселото мляко в блендер заедно с лука, чесъна, корена от джинджифил, нарязан на 3-4 парченца, лимонената кора, сока от лимон, оцета, червения пипер и гарам масалата (типична индийска подправка, в която има индийско орехче, кимион, кардамом, карамфил, канела, кориандър).
8. Смелете всички тези съставки, докато се получи хомогенна смес.
9. Сложете сместа в достатъчно голяма купа и добавете в нея парчетата пилешко месо така, че да бъдат покрити от сместа. Оставете да престои в маринатата около осем часа.
10. Извадете пилето от купата и го сложете в съд за печене така, че отделните парчета да не се застъпват или покриват. Запазете останалата част от сместа за мариноване.
11. Сложете съда във фурната, която сте загрели предварително на 200 градуса, и печете в продължение на 50 минути.
12. На половината време извадете съда от фурната и с помощта на четка намажете още малко от сместа за мариноване върху пилешките бутчета. Върнете съда обратно във фурната.
13. Ако забележите, че пилето се запича прекалено, покрийте го отгоре с малко алуминиево фолио. След като минат 50 минути, извадете пилето от фурната.
14. За довършването обелете другата глава лук и я нарежете на тънки филийки.
15. Поднесете пилето горещо, гарнирано с резените лук.
СЪВЕТ
Тандури е ястие, което се пече в традиционна глинена пещ, наречена тандур. Този специалитет се приготвя от различни видове месо, предварително мариновано в смес от подправки и кисело мляко, които му придават характерен за индийската кухня вкус. Най-добре е да изпечете и счукате подправките сами вкъщи, ако искате да приготвите наистина ароматни ястия.