Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Неустоим, апетитен, различен, с наситен вкус на какао и шоколад. Усеща се и ароматът на ликьора, маслеността също”, пише ни Веселина Великова.
ПРОДУКТИ
40 г масло, 70 г майонеза, 5 с.л. ликьор амарето, 100 г захар, 200 г брашно, 100 мл топла вода, 1/2 бакпулвер, 1 к.л. сода за хляб, 1 яйце, 4 с.л. какао, 1 с.л. масло и 1 с.л. брашно за намазване на тавата
За глазурата:
40 г черен шоколад, 2 с.л. масло, 6 с.л. прясно мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме в купа яйцето и захарта до гъст пухкав крем. Добавяме майонезата и маслото и отново разбиваме. Наливаме топлата вода, ликьора и какаото. Отново ги разбиваме.
Прибавяме бакпулвера и содата. Слагаме и пресятото брашно. Отново разбиваме до получаването на еднородна смес. Намазваме огнеупорна тава с масло и я набрашняваме.
Изсипваме в нея сместа и я заглаждаме. Печем в загрята на 170 градуса фурна до готовност. Проверяваме с клечка дали десертът се е изпекъл. Оставяме го да изстине.
Обръщаме го в чиния. На водна баня разтопяваме черния шоколад. Прибавяме маслото и прясното мляко. Разбъркваме до гладък течен крем, с който намазваме десерта със силиконова шпатулка. Оставяме го да стегне за 3-4 часа. Поднасяме го на парчетата, поръсени с какао.