Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Точно в сезона на ягодите ви предлагам страхотна рецепта за сладкиш с тях”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
175 г меко масло, 200 г брашно с набухвател, 4 яйца, 250 г захар, 50 г смлени бадеми, 75 г пълномаслено кисело мляко, щипка сол, 2 ч.л. ванилов екстракт, 250 г ягоди,почистени от дръжките и нарязани на парчета, 1 шепа филирани бадеми
За чийзкрем пълнежа:
200 г пълномаслено крема сирене, 25 г захар, 1 яйце
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме продуктите за чийзкрем пълнежа в купичка и ги разбъркваме. Трябва да се смесят, но не прекалено, за да не се втечнят.
Разбиваме на гладка смес в голяма купа маслото, захарта, брашното, яйцата, смлените бадеми, киселото мляко, ванилията и щипка сол. Сипваме половината в покрита с хартия за печене кексова форма с ринг. С опакото на лъжица правим няколко дупки.
Сипваме вътре част от пълнежа. Поръсваме отгоре с половината ягоди. Покриваме с останалото тесто. Повтаряме процедурата с останалия пълнеж и ягодите. Поръсваме с филираните бадеми.
Печем за 50 мин до 1 час в загрята на 180 градуса фурна. Охлаждаме за 20 мин във формата, преди да извадим сладкиша. Вкусен е както топъл, така и студен.