Австрийската кухня на победителката в "Мастършеф" Радка Булман не остава без чубрица

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7483981 www.24chasa.bg

“Откакто се помня, винаги съм била около печката и готвя”, казва победителката в петия сезон на “Мастършеф” Радка Булман. За интереса към кулинарията е виновна майка ѝ. Тя всеки път, щом припарела до кухнята, се връщала с някоя вкусна манджа. “Покрай нея и аз се влюбих в готвенето”, казва Булман. Специалитетът ѝ бил мусаката. “Майка ми правеше и страхотни мързеливи сарми лятото”, спомня си тя. За тях нарязвала лозовите листа и ги прибавяла към ориза, каймата и останалите продукти. “Винаги я питах: “Мамо, защо не са навити тези сарми?”, а тя отвръщаше, че не е имала време”, спомня си Булман, защото работела много.

Като дете Радка била истинска калпазанка. Още преди да започне училище, решила да изненада майка си и баща си с картофена манджа. Към нея обаче прибавила и фиде. Помислила си, че щом майка ѝ го слага във всяка супа, значи трябвало и тук да има. “Това е първият ми експеримент”, смее се Булман. Не може да гарантира колко е било вкусно. “Нашите ядоха, ама дали изядоха цялата чиния, не мога да ви кажа”, смее се тя и допълва, че са искали да я окуражат.

Булман е от с. Юнак, което се намира край Варна. “Родила съм се вкъщи, дори не можах да изчакам линейката”, шегува се тя. Когато била на 7-8 г., родителите ѝ се разделят и Булман заминава да живее в Девня, където остава до 23-ата си година. През 2003-а се мести в Австрия, където работи като касиер до участието си в “Мастършеф”.

Вината да се включи в предаването е на сестра ѝ. Тя попълва формуляра за участие и го подава от името на Булман. “Къде да ходя да се записвам аз за “Мастършеф” с малко бебе, нямам време”, мислела си тогава Радка.

В предаването Булман често изненадваше всички с нестандартните си вкусови комбинации. Самата тя е експериментатор в кухнята. Причината за това е, че харесва различните вкусове. Яде кисело-солено, както и горчиво. Затова и обича да хапва костилките на кайсиите.

Веднъж приготвила сос за стекчета от свинско месо. За него сварила кората на няколко лимона. Получил ѝ се леко горчив вкус и се разнесъл цитрусов аромат навсякъде. Гарнитурата към свинското била типично австрийска - макарони. В началото за Булман това било странно, защото в България те се ядат за закуска.

“Австрийската кухня е подобна на българската, но нашата е по-вкусна”, казва кулинарката. Един от любимите ѝ специалитети е виенският шницел. “Мога да го ям всеки ден.” Не би отказала и някои от традиционните гулаши в Австрия.

Българското в нея си личи, когато готви. “Чубрица слагам почти навсякъде. Не може без нея”, шегува се тя. В дома си в Австрия има голям шкаф с подправки. Винаги трябва да е убедена, че от него не липсват чубрица, джоджен, мащерка и кимион.

Булман мечтае да има свой рибен ресторант, а благодарение на спечелените от “Мастършеф” 100 хил. лв. скоро това може да бъде факт.

Тя не само умее да готви риба, но и да я улавя. Това е найното хоби. Често го практикува със съпруга си.

Когато се прибира във Варна, не пропуска да хапне тамошните морски специалитети, но на тях им липсва разнообразие. “Искам например голяма порция раци или нещо друго да ям, ама няма. Във Варна има цаца, скумрия и 4 вида миди. Това е”, казва Булман.

Тя съветва, когато готвите риба, да не прекалявате с подправките. Една от задължителните е лющянът, който е по-известен като девесил. “Австрийците и германците слагат още магданоз, но аз не го обичам. Затова го замествам с копър”, обяснява Булман. Друга задължителна добавка са шайбите лимон.

Преди 4 години Булман отваря собствено заведение. Дава му името “Тошко” не само защото така се казва синът ѝ, но и защото бабичките в селото не можели да произнасят името на мъжа ѝ Торстен, затова му дали нов прякор - Тошко. В момента малкото заведение е затворено, но скоро Булман може да отвори ново, много по-голямо. Все още се колебае къде да бъде то - във Варна или във Виена.

“Когато Радка реши, тогава ще се пипа наградата от предаването. Тя е завещана за ресторанта - моята детска мечта”, казва Булман.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Месо с гъбен сос за двама

Продукти

2 пържоли, без значение дали са свински, пилешки или телешки

300 г гъби

100 г бяло вино

1 с.л. горчица

200-250 г сметана

50-60 мл прясно мляко

олио, масло, розмарин, мащерка, черен пипер, сол, няколко скилидки чесън, масло, кромид лук, магданоз

Начин на приготвяне

Овкусяваме месото с черен пипер и сол. Слагаме в един тиган олио, розмарин, мащерка и чесън. Оставяме подправките в мазнината за 3-4 мин, за да отпуснат ароматите си. Изваждаме ги и слагаме месото и маслото. Запържваме го от всяка страна. Ако е пилешко, за 2-3 мин, ако е свинско - 5-6 мин, а за телешкото са необходими 3-4 мин. След това добавяме 2-3 големи бучки масло. Оставяме още няколко минути и го дръпваме от котлона. Вадим месото и го оставяме в друга чиния. Приготвяме гъбения сос, като запържваме почистените гъби с нарязания на полумесеци лук. Прибавяме розмарин и мащерка. Наливаме бялото вино. Когато започне да се изпарява, прибавяме горчицата. Разбъркваме и овкусяваме с черен пипер и сол. Добавяме сметаната и мялкото. Бъркаме и махаме тигана от котлона. Прибавяме още масло и голяма шепа магданоз.

Месо с

гъбен сос

за двама

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан