Си Ен Ен нареди българската попара сред най-екзотичните закуски

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7500091 www.24chasa.bg

В Тунис хапват супа от леблебия, в Ямайка – отровен плод

Нашенската попара се нареди сред най-екзотичните закуски в света, подбрани за Си Ен Ен от авторката на статии за кулинария Каси Барбър. Българското “дробено” е в компанията на тунизийската супа от леблебия, украинските сирники, японския омлет тамагояки и етиопското дженфо. Експертката е проучила с какви храни започват деня различните народи и заключава: Те са толкова разнообразни, колкото и езиците, на които казваш “Добро утро”.

През седмицата сутрин швейцарците гълтат набързо хранителната и полезна каша на д-р Бирхер – овес, плодове и ядки, полети с йогурт. През уикенда обаче се реди богата трапеза, често заместваща и обяда. На нея има картофени палачинки рьости, сирена и колбаси. Но в центъра е

цопф - сладък

швейцарски хляб,

омесен с яйца и плетен като козунак. Подобен на традиционната еврейска хала и на кифлата брьош, той се консумира с масло, мед или конфитюр.

За “курс” (“добро утро” на амхарски език) етиопците най-вероятно ще ви предложат известната кремообразна закуска дженфо. В тази гладна страна я правят по много начини в зависимост от продуктите и я наричат различно. Но класиката е рядко тесто от ечемик и вряла вода с кладенче по средата, в което се налива разтопено масло с бербере – ароматна люта смес от подправки - черен пипер, бахар, карамфил, джинджифил и др. Гарнират ястието с кисело мляко.

Прочути гастрономи, японците най-вече се интересуват от вкуса на храната. Затова закуската им не се различава особено от обяда или вечерята. Обикновено това са малки хапки сьомга или скумрия, купички супа мисо, мариновани зеленчуци, ориз. Има и тамагояки – сладникав омлет, пържен на тънки пластове и увит като руло.

В Исландия олио

от черен дроб

на риба треска,

богато на омега-3, се консумира още от сутринта. Комбинират го с овесена каша хафраграутур с тръстикова захар, ядки, семки от пъпеш.

Багрир - тънки палачинки от грис на дупчици, са утринният специалитет в Мароко. Те се топят в устата и се ядат с масло и мед, а може и с извара или сирене. Поднасят и харша - също питки от грис, но по-твърди и малки като бисквити.

В страната на наденичките не е чудно, че ядат месо още на “фрющюк” или още – закуска. Братвурст, вайсвурст,

франкфуртер,

боквурст,

лебервурст,

ландйегер са редовна гледка на германската утринна трапеза заедно с рохки яйца, брецели и домашно сладко. 

В Бразилия сутрин ще ви гостят с пао де кейжо – хрупкави запечени топчета от парено тесто с кашкавал. Трябва да се опита и боло де фуба – леко сладък и пухкав кейк от царевично брашно с кремообразна структура заради добавените пармезан и кокосово брашно. Много го ядат и като следобедна закуска.

Лаблаби - това е пикантна супа от леблебия, но в Тунис я сърбат на закуска. И задължително с паста хариса - пикантен сос от червени люти чушки, чесън, оцет и подправки. Може да се добавят пържено яйце, кротони, маслини, лимон или кисело мляко – видовете лаблаби са много, но всички сгряват душата. 

Попарата е стара традиция да се използва вчерашният корав хляб. Тази топла, ободряваща закуска е любима още от детството на много българи. Тя не е точно каша, нито е пудинг с хляб, но има нещо и от двете, разказва Си Ен Ен.

Залците се

поливат с топъл

чай или мляко,

добавя се българско сирене, масло, захар. Изчаква се хлябът да се напои и омекне.

В Турция я наричат кахвалти и се превежда като храна, която се яде преди кафето. Това е пищно и изобилно изживяване за лакомници. На масата не липсва нищо – симити, питка със сусам пиде, сирене и кашкавал, маслини, халва, мед, конфитюри. С тях турците започват и продължават с пържени яйца със суджук – говежди колбас с пипер, чесън, подправките кумин и сумак.

В Португалия не можеш да си тръгнеш, без да се почерпиш с пащеис де ната на закуска или с кафето в 11 часа. Това е малка тарта от хилядолистно тесто, пълнена с прочутия им яйчен крем, която върви с напитката ума мей де лейте – 50 на 50 мляко с кафе, или с ум галао – мляко с капка кафе.

Нежни и пухкави отвътре, хрупкави отвън,

киевските

сирники са

достойни за

5-звезден хотел,

обяснява Си Ен Ен. Украинските баби редовно приготвят за внуците си това сутрешно ястие от брашно и извара, която наричат творог. Подобни на американските малки палачинки или по-скоро на мекици, тези пържени бухтички са специалитет и в Русия и Беларус. Посипват ги с пудра захар и сладко или със сметана.

В Ямайка наблягат на “патриотичната” закуска oт националния крушовиден плод аки и солена риба треска. Прибавят домати, чесън, лук, пипер, чили и пържат ястието подобно на омлет. Внимание: аки трябва прецизно да се почисти – има отровни части, водещи до ямайска болест с повръщане и дори до смърт. 

В Тайван не започват деня без тоу джан – супа от соево мляко, която се предлага на улицата и по ресторантите сутрин. Сервират я топла през зимата и студена през лятото и топят в нея лучени пърженки и тестени галушки.

Колкото и екстравагантно да изглежда, по стара традиция

в Русия

нагъват хайвер

на закуска, разказва Си Ен Ен. Който, разбира се, може да си го позволи. Червен или черен, той е любим пълнеж за блини или олади. Има и по-скромен вариант – мажат го на черен сладникав ръжен хляб с масло. А на масата винаги има самовар.

За класическа американска закуска са се наложили малките пухкави палачинки с кленов сироп, щедра порция масло и пържен бекон. Контрастът на сладко-солени вкусове е еднакво любим и на деца, и на възрастни. Някои ги обичат и с горски плодове, шоколад и ядки пекан.

На австралийската трапеза сутрин ще намерите печени филийки от пълнозърнест хляб с авокадо и пържено яйце, купичка каша от лимец или спелта, оризов пудинг, йогурт, семена и горски плодове – все полезни храни, полети с чаша капучино.

Аржентинците не са така диетични – на закуска те нагъват фактурас – тестени сладкиши с всякакъв вкус, размер и форма. Сред най-популярните са луничките – кифли тип брьош, и “бомбичките” - нещо като пържени донати. А също и с подобните на тулумби чурос, потопени в шоколад. Пълнежът им е от млечен или ванилиев крем.

В Сингапур призори пред закусвалните се вият огромни

опашки за

азиатски спагети

нудълс с къри

Обичайна закуска там е сандвич с кая – смес от кокосово мляко, яйца и понякога листа от дървото пандан за вкус и зелен цвят. 

Като всички тихоокеанци хората в Гуам си падат по заклейменото като вредно консервирано свинско месо, дало името и на компютърния боклук. След войната в САЩ остават много такива консерви и американците ги продават на ниски цени, затова са синоним на евтина храна. Но на Гуам до днес умират за спам (spiced ham) и сутринта го ядат с ориз и яйца. Също голяма слава има свинската наденица чаморо, кръстена на коренното население на острова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.