Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Веселина Великова предлага рецепта за свеж десерт, приготвен с ябълки.
ПРОДУКТИ
4 яйца
1 ч.ч. кристална захар
2 и 1/2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко от 3,6%
масло за намазване на тавата
брашно за набрашняване
1 пакет бакпулвер
4 сладки ябълки
2 пакета ванилена захар
2 с.л. сок от лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресяваме брашното и бакпулвера със сито. В купа слагаме сока от лимона, киселото мляко, захарта и олиото. Разбиваме с миксера до еднородна гладка смес. От нея отделяме 1/2 ч.ч. настрани.
Вадим яйцата на стайна температура. Слагаме ги в друга купа заедно с ванилената захар и ги разбиваме с миксер. Сипваме остатъка от сместа с кисело мляко и пак разбиваме. Прибавяме брашното с бакпулвера. Отново разбиваме.
Обелваме ябълките и ги режем на полумесеци. Мажем тава с масло и поръсваме с брашно. Изливаме кашата и я заглаждаме. Отгоре редим ябълките, като ги застъпваме.
Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност за около 30 мин. Охлаждаме го леко, мажем отгоре с отделената 1/2 ч.ч. смес и оставяме да попие и разнесе за 3-4 часа. Режем на парчета и поднасяме с чай.