Яйца "Бенедикт" със сос холандез

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7509020 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Холандският сос, наричан в България холандез или оландез,е една от основните съставки за яйца “Бенедикт” - много вкусна и същевременно изискана закуска, която лесно можем да си направим у дома”, пише ни Анелия Терзиева.

ПРОДУКТИ 

4 цели яйца

+ 3 жълтъка,

2 питки,

2 парчета шунка, бекон или друго по избор,

2 с.л. лимонов сок,

1 к.ч. хладка вода,

80 г масло,

сол,

черен пипер,

магданоз, 

малко оцет за поширане на яйцата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Разполовяваме питките и ги запичаме на оребрен тиган, също и шунката или бекона. Разтопяваме маслото, но не трябва да е прекалено горещо, за да не пресечем соса.

Разбиваме жълтъците с лимона с помощта на тел на водна баня, като водата в долния съд не трябва да докосва този с яйцата. След като се образува нежна пяна, на тънка струйка с непрекъснато бъркане добавяме маслото. Овкусяваме със сол и черен пипер. Отстраняваме от котлона, но за да не се втвърди маслото, поддържаме соса топъл до сервиране.

Счупваме всяко яйце в отделна купичка. Слагаме тенджера с вода на котлона и добавяме малко оцет. След като е почти пред завиране, с въртеливо движение разбъркваме водата и от възможно най-ниска позиция изсипваме яйцата едно по едно. Готови са, когато са забулени, но задължително жълтъкът трябва да остане течен.

Подреждаме бекона върху питките, отгоре яйцата и заливаме със соса. Гарнираме със ситно нарязан магданоз.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и