Малечко-Палечко и цитрусовото пиле

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7511972 www.24chasa.bg

Приказна рецепта от Le Poulet

Cлед като Малечко-Палечко надхитри големия страшен човекоядец и му отмъкна богатствата и бързоходните ботуши, той започна работа в двореца, където беше дясната ръка и бързите крака на царя.

Особено похвален и богато възнаграден беше, когато донесе хабер от бойното поле и царят много се зарадва. От този момент нататък, Малечко-Палечко се превърна в най-важната фигура в двореца.

Един ден царят бе посетен ненадейно от знатни гости, които трябваше да бъдат посрещнати подобаващо. И тогава царят се сети за вкусното ястие, с което беше нагостен в едно далечно екзотично царство преди много години. Приказно пиле с цитрусова марината и хрупкав хляб. Но как да си спомни рецептата? Та той беше цар! А един цар не може да занимава главата си, която носи тежка корона, и с рецептурната книга на цялото царство. Тогава той повика Малечко-Палечко и му заръча да отиде до неговия добър приятел, владетеля на онова далечно, екзотично царство, в което гощаваха гостите пищно и пребогато.

Още не чул задачата, Малечко-Палечко нахлузи бързоходните ботуши и се затича със скоростта на светлината. Върна се толкова бързо, колкото и беше тръгнал. Леко запъхтян, подаде лист хартия на готвачите. И те започнаха да четат рецептата за Печено пиле с цитрусова марината.

Време за подготовка: 30 минути + 12 часа мариноване

Време за готвене: 90 минути

Порции: 6

Продукти:

1 пиле Le Poulet 1.5 кг

2 л вода

400 мл бяло вино

3 глави чесън

120 г сол

2 с.л. черен пипер

2 лимона

1 портокал

1 връзка розмарин

1 хляб

Микс зелени салати

Домати

Начин на приготвяне:

Нарежете лимоните и портокала на колелца, а главите чесън разрежете на две. В голям съд сложете солта и налейте малко гореща вода. Разбъркайте, добавете черния пипер, половината чесън и розмарин и налейте виното. Сложете пилето с гърдите надолу, отгоре сложете останалия чесън и цитруси и напълнете съда с вода, така че пилето да е покрито. Покрийте с фолио и приберете в хладилник за 12 часа. Извадете пилето от маринатата и го подсушете много добре с кухненска хартия. Пилето трябва да бъде абсолютно сухо. Напълнете кухината с останалия розмарин и завържете краката с конец.

Посолете пилето обилно и поръсете със сол и ситно нарязан розмарин. Поставете пилето в тава за печене, сложете в предварително загрята до 220 градуса фурна. Първоначално в тавата сложете само добре подсушеното пиле – без да добавяте мазнина или вода, и така печете 30 минути. След това налейте 100 мл вода и печете още 1 час и 30 минути.

Извадете пилето от тавата и оставете да отпочине и да се охлади. Нарежете или накъсайте хляба на едри парчета и го сложете в мазнината от печенето. Разбъркайте добре, за да се намасли хлябът и върнете съда във фурната. Печете около 20 минути в горната част на фурната, докато хлябът стане хрупкав, като разбърквате от време на време. Поднесете пилето цяло с индивидуални салати в които сте сложили от хрупкавия хляб.

Още приказни рецепти на www.lepoulet.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.