Пълнозърнест черешов пай

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7512060 www.24chasa.bg

Свеж, сочен, с дискретна кисела нотка

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Изпробвах рецепта на кулинарката Гергана Аврамова, като използвах пълнозърнесто брашно и леко я префасонирах по свой вкус. Свеж, сочен, с дискретна кисела нотка, черешовият пай е идеален десерт за началото на лятото”, пише ни Наталия Панчева. 

ПРОДУКТИ

За тестото:

2 и 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно от спелта 250 г краве масло 1 ч.л. захар щипка сол

За плънката:

1 кг череши 1 ч.ч. захар 2 с.л. нишесте 1 с.л. лимонов сок 1 ванилия; пудра захар за поръсване 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбъркваме брашното със солта и захарта. Добавяме 6 с.л. ледена вода и нарязаното на кубчета студено масло. Замесваме тесто, покриваме го с прозрачно фолио и оставяме в хладилник поне за 30 минути.

Измиваме черешите за плънката и ги почистваме от костилките. Слагаме ги в тенджера заедно със 100 мл вода и варим няколко минути. Смесваме захарта с нишестето, добавяме ги към черешите и разбъркваме. Добавяме лимоновия сок и ванилията. Бъркаме плънката, докато се посгъсти, и я оставяме да изстине.

Разделяме тестото на 2 части: една, по-голяма за основа, и една, по-малка за горната декорация. Разточваме тази за основата на кора и я слагаме във форма за пай (25 см в диаметър), като покриваме дъното и стените. Вътре изсипваме плънката.

Разточваме останалото тесто и го нарязваме на ленти, които кръстосваме върху пая. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна 40-45 минути. По желание поръсваме изстиналия пай с пудра захар. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа