Шоколадова торта с черешова плънка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7516396 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

Всичко, което трябва да знаете за:

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Румен Петров предлага рецепта, с която да оползотворите останалите череши, при това за приготвянето на шоколадов десерт.

ПРОДУКТИ

За блата: 6 яйца, 155 г типово брашно, 25 г бяло брашно, 30 г какао, 1 бакпулвер, 50 г смлени орехи, 100 г пудра захар, щипка сол, 90 г масло

За плънката: 500 г череши без костилки, 200 г натурално тофу, 1 банан, 5-6 сушени смокини, 4-5 с.л. кокосово брашно, 2 с.л. агар агар

За сиропиране: черешов ликьор, компот от череши или от вишни

За кремовете: 150 г млечен шоколад, 150 г черен шоколад, 230 мл сметана, 70 г масло

черен шоколад и череши за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Смесваме брашната, какаото, бакпулвера, солта и смлените орехи. Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с половината пудра захар. Прибавяме разтопеното и охладено масло. Разбиваме и белтъците, но заедно с останалата захар. Прибавяме половината от тях към жълтъците и маслото. Добавяме сухите съставки и останалите белтъци, като разбъркваме от долу на горе.

Изсипваме тестото във форма с диаметър 18-20 см, застлана с хартия за печене. Печем около 40 минути. Разрязваме изстиналия блат на две равни части. Напояваме едната откъм отрязаната страна с черешов ликьор или компот. Разтваряме агар агара според указанията на опаковката.

Пасираме останалите продукти за черешовата плънка, добавяме разтворения агар агар и разбъркваме. Сипваме сместа върху сиропирания блат, заравняваме и оставяме в хладилника да стегне. Начупваме шоколадите за кремовете на парчета. Поотделно ги разтопяваме на водна баня. Във всеки добавяме по 1/2 от маслото и от сметаната и разбъркваме.

Нанасяме светлия крем върху стегнатата плънка. Отгоре слагаме другата половина от блата, сиропираме и намазваме с тъмния крем. Слагаме в хладилник да стегне. Гарнираме с разтопен шоколад и цели череши.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Навръх рождения си ден бе привикана пред Темида силиконовата миска Гергана Райчевска, видя "България Днес". Скандалната плеймейтка е призована като пострадала от трафик на хора, за да даде показания срещу сочените за нейни сводници. Напук на топлото и слънчево време едрогърдата мадама се появи вчера в спецсъда на столичната ул

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".