Шоколадова торта с черешова плънка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7516396 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Румен Петров предлага рецепта, с която да оползотворите останалите череши, при това за приготвянето на шоколадов десерт.

ПРОДУКТИ

За блата: 6 яйца, 155 г типово брашно, 25 г бяло брашно, 30 г какао, 1 бакпулвер, 50 г смлени орехи, 100 г пудра захар, щипка сол, 90 г масло

За плънката: 500 г череши без костилки, 200 г натурално тофу, 1 банан, 5-6 сушени смокини, 4-5 с.л. кокосово брашно, 2 с.л. агар агар

За сиропиране: черешов ликьор, компот от череши или от вишни

За кремовете: 150 г млечен шоколад, 150 г черен шоколад, 230 мл сметана, 70 г масло

черен шоколад и череши за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Смесваме брашната, какаото, бакпулвера, солта и смлените орехи. Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с половината пудра захар. Прибавяме разтопеното и охладено масло. Разбиваме и белтъците, но заедно с останалата захар. Прибавяме половината от тях към жълтъците и маслото. Добавяме сухите съставки и останалите белтъци, като разбъркваме от долу на горе.

Изсипваме тестото във форма с диаметър 18-20 см, застлана с хартия за печене. Печем около 40 минути. Разрязваме изстиналия блат на две равни части. Напояваме едната откъм отрязаната страна с черешов ликьор или компот. Разтваряме агар агара според указанията на опаковката.

Пасираме останалите продукти за черешовата плънка, добавяме разтворения агар агар и разбъркваме. Сипваме сместа върху сиропирания блат, заравняваме и оставяме в хладилника да стегне. Начупваме шоколадите за кремовете на парчета. Поотделно ги разтопяваме на водна баня. Във всеки добавяме по 1/2 от маслото и от сметаната и разбъркваме.

Нанасяме светлия крем върху стегнатата плънка. Отгоре слагаме другата половина от блата, сиропираме и намазваме с тъмния крем. Слагаме в хладилник да стегне. Гарнираме с разтопен шоколад и цели череши.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и