Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румен Петров предлага рецепта, с която да оползотворите останалите череши, при това за приготвянето на шоколадов десерт.
ПРОДУКТИ
За блата: 6 яйца, 155 г типово брашно, 25 г бяло брашно, 30 г какао, 1 бакпулвер, 50 г смлени орехи, 100 г пудра захар, щипка сол, 90 г масло
За плънката: 500 г череши без костилки, 200 г натурално тофу, 1 банан, 5-6 сушени смокини, 4-5 с.л. кокосово брашно, 2 с.л. агар агар
За сиропиране: черешов ликьор, компот от череши или от вишни
За кремовете: 150 г млечен шоколад, 150 г черен шоколад, 230 мл сметана, 70 г масло
черен шоколад и череши за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме брашната, какаото, бакпулвера, солта и смлените орехи. Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с половината пудра захар. Прибавяме разтопеното и охладено масло. Разбиваме и белтъците, но заедно с останалата захар. Прибавяме половината от тях към жълтъците и маслото. Добавяме сухите съставки и останалите белтъци, като разбъркваме от долу на горе.
Изсипваме тестото във форма с диаметър 18-20 см, застлана с хартия за печене. Печем около 40 минути. Разрязваме изстиналия блат на две равни части. Напояваме едната откъм отрязаната страна с черешов ликьор или компот. Разтваряме агар агара според указанията на опаковката.
Пасираме останалите продукти за черешовата плънка, добавяме разтворения агар агар и разбъркваме. Сипваме сместа върху сиропирания блат, заравняваме и оставяме в хладилника да стегне. Начупваме шоколадите за кремовете на парчета. Поотделно ги разтопяваме на водна баня. Във всеки добавяме по 1/2 от маслото и от сметаната и разбъркваме.
Нанасяме светлия крем върху стегнатата плънка. Отгоре слагаме другата половина от блата, сиропираме и намазваме с тъмния крем. Слагаме в хладилник да стегне. Гарнираме с разтопен шоколад и цели череши.