Победителката в Hell's Kitchen Веселина Чилева опитала стек от лос на концерт на Боб Марли

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7519000 www.24chasa.bg

Преди кулинарията се занимава с волейбол

Интересът към кулинарията на първата жена - победител в предаването по Нова тв Hell's Kitchen, Веселина Чилева се появява още от детските ѝ години. Тогава обаче не изнася готови ястия от кухнята, а само прибори, и то не за ядене, а за да ги зарови някъде. “Майка ми твърди, че непрекъснато е ходела след мен по улиците и по пясъчниците, за да събира вилици, лъжици, тигани. Изнасяла съм ги, за да си играя с тях”, смее се Чилева.

В Hell's Kitchen я води състезателният дух. “Аз имам една неуспешна спортна кариера назад в годините. Мечтала съм да имам златен медал, без значение в каква дисциплина”, шеговито казва Чилева. Такъв получава, но в областта на кулинарията.

Всъщност тя се премества с родителите си от Разлог в София, за да може да продължи спортното си образование. Дотогава се занимава с волейбол. “Майка ми и баща ми винаги са ме нахъсвали, че мога и че се справям чудесно с всичко, с което се захвана”, разказва кулинарката. Така в столицата се записала в спортно училище и спечелила бронзов медал по волейбол.

В София малко по малко започва да се интересува от различни неща като фотография и театър. За известно време пише и за един парти сайт. Спортната ѝ кариера остава на заден план. През цялото това време не спира да се занимава с кулинария, но не на професионално ниво.

Интерес към нея проявява от дете. Причината за това са страхотните кулинарни способности на баща ѝ. В Разлог често хората от една махала се събирали на големи трапези за някой празник. Тогава храната приготвял шеф Чилев. “Това, което ме запали, е че баща ми винаги готвеше, но никога не сядаше с нас на масата. Той си беше там на грила и ни гледаше как се храним и колко ни е хубаво. Това ми направи много силно впечатление, но го осъзнах впоследствие, през годините”, казва победителката в Hell's Kitchen.

Баща ѝ поне десетина години е работил в български ресторанти в Русия. Той ѝ разказвал какво е опитвал там. Веднъж заедно с приятели отишли на екскурзия в Китай. В един ресторант им сервирали шотове водка. След това убили змия пред очите им. Част от кръвта ѝ сложили във водката, която трябвало да изпият. “Звучи ми някак екстремно и екзотично, сякаш са ти били доза адреналин”, казва Чилева. Затова някой ден иска и тя да опита.

“Към днешна дата няма член на семейство Чилеви, който да не готви”, обяснява тя. Преди няколко месеца разбрала, че един от братовчедите ѝ е отворил свой ресторант за барбекю в Щатите.

Всъщност самата тя се запалва по готвенето, докато е на бригада в Аляска. В ресторанта, в който работела, право да създават специалитет на деня имали само главните и сушефовете (първите помощници на главните готвачи - б.а.). “Един ден реших, че и аз мога. Тогава направих оризови нудли с бекон, грилован зелен пъпеш, пикантен пипер и риба халибут. Едното филенце приготвих на пара, а другото го изпържих”, казва Чилева.

По това време нито е чела, нито се е интересувала сериозно от кулинария, следвала интуицията си за комбинирането на продуктите. Въпреки това за вечерта продала 104 порции от специалитета си. “За 70-местен ресторант това си беше много добре”, казва победителката в Hell's Kitchen.

В Аляска пробвала и едно доста необичайно ястие - стек от лос. “Беше в барбекю бар, в подножието на една планина, по време на концерт на Боб Марли и бандата му Тhe Wailers”, спомня си Чилева.

Докато е в предаването, никога не си е помисляла да си тръгне, въпреки че е имало поне дузина стресови ситуации. “Супердълго време чаках тази възможност, за да се откажа просто така. Колкото по-трудно и по-нервно ставаше, толкова повече това ме предизвикваше”, казва тя. Едно от нещата, които ѝ помогнали да се справи в кулинарното състезание, е това, че умеела да се присмива на грешките си. “А аз правех доста”, казва с усмивка Чилева.

В Hell's Kitchen създава и най-странната вкусова комбинация. В едно от предизвикателствата приготвя сос от куркума, сланина и ванилия. “Това е крайно за вкусовите представи на всеки. Беше много странно”, смее се кулинарката.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Халибут с оризови нудли, бекон и пъпеш

Продукти

За 2 порции:

400 г халибут

200 г пъпеш “Медена роса”

200 г сурови оризови нудъли

100 г бекон

пушен лют червен пипер

80 г масло

Начин на приготвяне

Накисваме 1/2 от нудлите в горещ рибен бульон за около 10-15 мин, докато омекнат, но не и да се преготвят. Другата половина пържим в дълбок съд със силно нагорещена мазнина за 3-4 секунди, докато се изпържат на хрупкав чипс. Изваждаме ги върху кухненска хартия и докато са горещи, поръсваме с пипера. Почистваме и нарязваме на еднакви кубчета филетата риба, като овкусяваме със сол и бял пипер. В средно нагорещен тиган с малко мазнина запържваме ситно нарязан бекон, прибавяме и запечатваме кубчетата риба от всички страни до готовност. Махаме от огъня и завършваме с кубчета студено масло. Изваждаме рибата и в същата мазнина готвим за минута пъпеша, който нарязваме с големината на рибните парчета. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси