Преди кулинарията се занимава с волейбол
Интересът към кулинарията на първата жена - победител в предаването по Нова тв Hell's Kitchen, Веселина Чилева се появява още от детските ѝ години. Тогава обаче не изнася готови ястия от кухнята, а само прибори, и то не за ядене, а за да ги зарови някъде. “Майка ми твърди, че непрекъснато е ходела след мен по улиците и по пясъчниците, за да събира вилици, лъжици, тигани. Изнасяла съм ги, за да си играя с тях”, смее се Чилева.
В Hell's Kitchen я води състезателният дух. “Аз имам една неуспешна спортна кариера назад в годините. Мечтала съм да имам златен медал, без значение в каква дисциплина”, шеговито казва Чилева. Такъв получава, но в областта на кулинарията.
Всъщност тя се премества с родителите си от Разлог в София, за да може да продължи спортното си образование. Дотогава се занимава с волейбол. “Майка ми и баща ми винаги са ме нахъсвали, че мога и че се справям чудесно с всичко, с което се захвана”, разказва кулинарката. Така в столицата се записала в спортно училище и спечелила бронзов медал по волейбол.
В София малко по малко започва да се интересува от различни неща като фотография и театър. За известно време пише и за един парти сайт. Спортната ѝ кариера остава на заден план. През цялото това време не спира да се занимава с кулинария, но не на професионално ниво.
Интерес към нея проявява от дете. Причината за това са страхотните кулинарни способности на баща ѝ. В Разлог често хората от една махала се събирали на големи трапези за някой празник. Тогава храната приготвял шеф Чилев. “Това, което ме запали, е че баща ми винаги готвеше, но никога не сядаше с нас на масата. Той си беше там на грила и ни гледаше как се храним и колко ни е хубаво. Това ми направи много силно впечатление, но го осъзнах впоследствие, през годините”, казва победителката в Hell's Kitchen.
Баща ѝ поне десетина години е работил в български ресторанти в Русия. Той ѝ разказвал какво е опитвал там. Веднъж заедно с приятели отишли на екскурзия в Китай. В един ресторант им сервирали шотове водка. След това убили змия пред очите им. Част от кръвта ѝ сложили във водката, която трябвало да изпият. “Звучи ми някак екстремно и екзотично, сякаш са ти били доза адреналин”, казва Чилева. Затова някой ден иска и тя да опита.
“Към днешна дата няма член на семейство Чилеви, който да не готви”, обяснява тя. Преди няколко месеца разбрала, че един от братовчедите ѝ е отворил свой ресторант за барбекю в Щатите.
Всъщност самата тя се запалва по готвенето, докато е на бригада в Аляска. В ресторанта, в който работела, право да създават специалитет на деня имали само главните и сушефовете (първите помощници на главните готвачи - б.а.). “Един ден реших, че и аз мога. Тогава направих оризови нудли с бекон, грилован зелен пъпеш, пикантен пипер и риба халибут. Едното филенце приготвих на пара, а другото го изпържих”, казва Чилева.
По това време нито е чела, нито се е интересувала сериозно от кулинария, следвала интуицията си за комбинирането на продуктите. Въпреки това за вечерта продала 104 порции от специалитета си. “За 70-местен ресторант това си беше много добре”, казва победителката в Hell's Kitchen.
В Аляска пробвала и едно доста необичайно ястие - стек от лос. “Беше в барбекю бар, в подножието на една планина, по време на концерт на Боб Марли и бандата му Тhe Wailers”, спомня си Чилева.
Докато е в предаването, никога не си е помисляла да си тръгне, въпреки че е имало поне дузина стресови ситуации. “Супердълго време чаках тази възможност, за да се откажа просто така. Колкото по-трудно и по-нервно ставаше, толкова повече това ме предизвикваше”, казва тя. Едно от нещата, които ѝ помогнали да се справи в кулинарното състезание, е това, че умеела да се присмива на грешките си. “А аз правех доста”, казва с усмивка Чилева.
В Hell's Kitchen създава и най-странната вкусова комбинация. В едно от предизвикателствата приготвя сос от куркума, сланина и ванилия. “Това е крайно за вкусовите представи на всеки. Беше много странно”, смее се кулинарката.
НЕЙНАТА РЕЦЕПТА
Халибут с оризови нудли, бекон и пъпеш
Продукти
За 2 порции:
400 г халибут
200 г пъпеш “Медена роса”
200 г сурови оризови нудъли
100 г бекон
пушен лют червен пипер
80 г масло
Начин на приготвяне
Накисваме 1/2 от нудлите в горещ рибен бульон за около 10-15 мин, докато омекнат, но не и да се преготвят. Другата половина пържим в дълбок съд със силно нагорещена мазнина за 3-4 секунди, докато се изпържат на хрупкав чипс. Изваждаме ги върху кухненска хартия и докато са горещи, поръсваме с пипера. Почистваме и нарязваме на еднакви кубчета филетата риба, като овкусяваме със сол и бял пипер. В средно нагорещен тиган с малко мазнина запържваме ситно нарязан бекон, прибавяме и запечатваме кубчетата риба от всички страни до готовност. Махаме от огъня и завършваме с кубчета студено масло. Изваждаме рибата и в същата мазнина готвим за минута пъпеша, който нарязваме с големината на рибните парчета.