В Сардиния Меги Димчева опитала рибени супи, които не били в течно състояние

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7534979 www.24chasa.bg

Вечно усмихнатата водеща на предаването “Търси се” по Би Ти Ви Меги Димчева намира време да готви почти всеки ден вече в продължение на 3 години. Тогава става майка, а синът ѝ Константин има нужда от полезна и домашно приготвена храна. “Преди това в никакъв случай не съм била кулинарка”, казва журналистката.

Тя се е усъвършенствала в правенето на постни ястия, защото те са ѝ любими. “С месата не съм изобщо на “ти”, не мога да изпека свинско или агнешко като мозък”, смее се Димчева. За сметка на това приготвя страхотни зеленчукови и бобови ястия.

В менюто на семейството ѝ месото присъства два пъти седмично, а рибата поне веднъж. Старае се да готви за сина си полезни закуски или обяди, като за целта използва киноа, елда и т.н. “Имам свои рецепти, които съм нагласила така, че да ни харесват на вкус”, казва Димчева.

Като почти всяко дете и Константин не е особено голям фен на здравословните храни. “Той обича най-много пици и спагети”, смее се журналистката. Тя обаче взема мерки за това. Вкъщи почти никога не приготвя пица. Паста прави, но само ако е безглутенова. “Вече има много голямо разнообразие - от киноа, царевица и др. Предпочитам по-здравословното меню вкъщи”, казва Димчева.

В него в никакъв случай не присъства бамя, защото водещата въобще не харесва вкуса на този зеленчук. Тестените ястия ограничава колкото може. “Рядко ще направя баница, питка или кекс”, казва Димчева.

Тя готви от дете. “Редовно изненадвах родителите си с рецепти от кулинарните книги. Правех много добре десерти”, спомня си журналистката. Сега се храни здравословно и рядко приготвя сладкиши. Десертът в дома ѝ най-често представлява сушени плодове. “Винаги имам фурми, сушени сливи или ядки. Сега е сезонът и на черешите и ягодите”, казва журналистката.

“Нищо не съм подпалвала като дете, но съм загаряла тенджери и тавички, забравени във фурната или на котлона”, спомня си със смях Димчева.

Миналата година пътува за две седмици със семейството си до остров Сардиния. Там остава силно впечатлена от рибените супи, които успяла да опита. “Не сме яли такива никъде по света”, казва Димчева. Специфичното при тях е, че не са в толкова течна форма, в каквато българите сме свикнали да ги ядем. “Супата представляваше прясно уловени морски дарове - всякакви: калмари, стриди, скариди, различни видове риби. Те се поставят на купчинка в самата чиния. Отстрани се слага специфичният им хляб, който се напоява в соса, който са отпуснали морските дарове. Той е кафяв на цвят с леко сладникав вкус”, обяснява журналистката.

Порцията била много голяма, така че напълно я засищала на обяд или вечеря. “Горе-долу по този начин бяха направени супите из целия остров - нямаше течност, която да сърбаш”, спомня си Димчева. Нейният син Константин също много ги харесал.

Мексиканската кухня е една от слабостите на Димчева. В нея харесва различните видове кесадии, както и леко пикантния вкус на повечето ястия.

Тя обожава сладко-соления вкус. “Салатите, които приготвям вкъщи, винаги са с някакъв леко сладникав дресинг. Обичам да има мед или кленов сироп”, казва Димчева. В дресинга основно слага зехтин, съвсем малко оцет балсамико, босилек или риган, както и кленов сироп или мед. “Той е подходящ за зелени салати - айсберг, рукола и т.н.”, обяснява водещата.

Тя обича да експериментира в кулинарията. Може би най-успешната ѝ импровизация е закуската, която приготвя за сина си. Сварява просо, елда или киноа. Докато са още топли, добавя кокосово масло, 1 с.л. тахан и мляко от ядки. Понякога слага и сезонен плод. “Става много вкусно”, казва Димчева.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Червена белена леща с кокосово

мляко и куркума

Продукти

1-2 глави лук

1 морков

1 чушка

масло за пържене

червена белена леща

1 бурканче бульон от пилешко или телешко месо

куркума

кокосово или бадемово мляко

Начин на приготвяне

Запържваме в маслото нарязаните лук, морков и чушка. След това прибавяме лещата. Наливаме бульона*. Оставяме ястието да се готви на бавен огън. Когато е почти готово, овкусяваме с куркумата и сипваме млякото. Отново оставяме да ври на котлона. Консистенцията трябва да се сгъсти, сякаш сме използвали брашно**.

*Когато Димчева вари месо, винаги съхранява бульона от него в бурканчета, които замразява във фризера.

**Лещата има лек кокосов вкус накрая.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.