Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Избрах за вас летен десерт с вишни и украса от грахова вода”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
2 ч.ч. брашно от нахут, 1 ч.ч. захар, 4 с.л. какао, 400 г кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.ч. олио, 1 ванилия, 2 шепи вишни
За глазурата: течността от една 400- грамова консерва грах, 1/4 ч.ч. пудра захар, 1/2 ч.л. лимонов сок, 1 щипка сол, ванилия на прах, кокосови стърготини за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме пресятото брашно със захарта и какаото. Прибавяме киселото мляко с разбърканата в него сода. Сипваме олиото, ванилията и отново бъркаме до получаването на еднородна смес. Накрая прибавяме почистените от костилките вишни, като отделяме няколко с дръжките за украса.
Разбъркваме леко и изсипваме сместа във форма, застлана с хартия за печене или намазнена и поръсена с брашно. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка – около 45 минути.
Разбиваме граховата вода в сух съд с миксер заедно с лимоновия сок и солта до получаване на гъста пяна. Постепенно и при непрекъснато разбиване добавяме захарта, смесена с ванилията. Получената грахова пяна не трябва да пада при обръщане на съда.
Глазираме с нея фъча и по желание поръсваме с кокосови стърготини. Преди поднасяне украсяваме с вишни.