Кошнички с малинов сладолед

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7546972 www.24chasa.bg

Гарнирани с ядки и прясна мента

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Нашата читателка Ирина Андреева предлага десерт, с който всеки би направил хубаво впечатление. “В него има всичко, за да задоволи и най-капризните гости, и е изключително подходящ за сезона”, пише тя.

ПРОДУКТИ

За 6-7 броя

кошнички:

100 г краве масло, 1 ч.ч. вода, 2 с.л. кафява захар, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.ч. брашно бяло, 1 ванилия, 4 голями яйца, 500 мл олио за пържене

За оваляне:

5-6 с.л. бяла кристална захар, 10 г портокалова захар

За малиновия сладолед:

250 мл пресни малини, пудра захар

250 мл сладкарска течна сметана

За сервиране:

пресни малини, нарязани на дребно ядки шамфъстък или други, малинов сос или топинг по желание, пресни листа мента

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Приготвяме сладоледа, като разбиваме малините със захарта в блендер или ползваме пасатор. Полученото пюре прецеждаме през сито и оставяме да се охлади за кратко в хладилник. След това го разбъркваме с течната сметана. Полузамръзналия малинов сладолед прехвърляме в подходяща кутия с капак. Дозамразяваме го във фризера за минимум 3 часа.

Сипваме водата, прибавяме маслото, захарта и солта в касерола или тенджера. Слагаме я на котлона. Щом кипне водата, маслото и захарта ще се разтопят. Тогава сипваме цялото брашно с ванилията и бъркаме енергично с дървена лъжица, докато се образува тестена топка. Оставяме я да се охлади за 5-10 мин. Добавяме яйцата едно по едно, като след всяко разбъркваме.

Вземаме тава за мъфини с 12 гнезда и я обръщаме с дъното нагоре. Намазваме формичките с олио през една. Преместваме тестото в пош с набразден накрайник. Шприцоваме кошничките една по една, като навиваме по формичката като охлюв. Слагаме ги във фризера поне за една нощ.

Изваждаме формата и обръщаме с кошничките надолу. Там, където е тестото, сипваме в дупките малко топла вода за около 20 сек. Изливаме я и обръщаме формата. Отделяме кошничките, като си помагаме с нож. Връщаме кошничките във фризера.

Сипваме двата вида захар в чинийка, разбъркваме и оставяме настрани. Загряваме олиото в дълбока малка тенджера. Кошничките трябва да плуват в олиото по време на пържене. Добре е да слагаме само по една кошничка, за да използваме по-малко олио. Проверяваме дали олиото е достатъчно загряло. Слагаме първата кошничка и пържим до приятно златист цвят на слаб огън. Веднага посипваме със захарта от всички страни. Процедираме по същия начин и с останалите кошнички.

Слагаме готовите в десертни чинии. Гарнираме с малиновия сладолед. Поръсваме с ядки, малини и поливаме с топинг по желание. Украсяваме с мента.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси

Нов бизнес стартира Юлияна Дончева. Съпругата на ММА боеца Станислав Недков-Стъки отвори магазин за екологично месо, видя "България Днес". Дончева, която е бивша депутатка, отблизо следи как се развива новият й бизнес. Тв водещата изкъсо следи случващото се в магазина. Дончева от години е запалена по здравословното хранене.