Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Свежият патладжан в съчетание с по-леко месце е отлично предпочитание за летните вечери. Приготвен по този начин, вие осигурявате на организма си едно вкусно и балансирано хранене”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
2 средно големи патладжана, 600 г пилешко месо от бутче, 2 средно големи домата, 1 глава кромид лук, сол, млян черен пипер, чубрица, 30 г краве масло, 3 с.л. олио, магданоз за поръсване
За заливката:
2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Отстраняваме дръжките на патладжаните, измиваме ги и ги разполовяваме надлъжно. Потапяме ги в солена вода за около 30 мин, за да премахнем горчивината в тях. Измиваме ги отново и ги подсушаваме. Издълбаваме вътрешността им.
Приготвяме плънката, като в двете мазнини задушаваме нарязаните на дребни парченца лук и пилешко, издълбаната вътрешност на патладжаните. Добавяме обелените и нарязани на малки кубчета домати и подправките.
Посоляваме сместа и я пържим до нормалната гъстота за една плънка. Издълбаните патладжанени лодки поставяме в намазана с олио тава и ги пълним със сместа.
Печем ястието на 200 градуса, докато зеленчукът омекне, а плънката придобие златист загар отгоре. Поливаме го с разбитите яйца, млякото и малко сол. Запичаме и поднасяме лодките на порции, поръсени със свеж магданоз.