Бисера Йосифова готви “суи чушки с уше и нога”

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7589674 www.24chasa.bg
БИСЕРА ЙОСИФОВА

Сняг бавно пада... Има такава френска песен. Та такъв сняг пада в с. Елешница, на 15 км от Банско, около Коледа. Време е за “суи чушки”.

Наоколо в района карат ски, но тук е оазис, далеч от спа хотелите, ресторантите с претенции “гурме”, голф игрищата и фалшивата капама със сармички сред месцата, която пробутват на туристите.

В Елешница се

практикуват

древни кулинарни

практики,

твърди изкуствоведката Бисера Йосифова. Може да се регистрират като “нематериално културно наследство”. Позовава се на археолога Васил Николов, познавач на времето 6000 г. преди Христа. Опитвал е нейните интерпретации.

“Вместо “таратор” да се впише като “бяла супа”, нека да заложим на “Суи чушки с уше и нога”, предлага Йосифова.

“Става въпрос за узрели шушулки, за проста, но трудоемка рецепта, каквито са всички постни ястия. Започва да зрее зеленият фасул. Пожълтява, зрънцата набъбват но все още не е готов. В този момент се бере. Шушулките се нижат с игла и конец и се слагат на проветриво място - на тавана примерно.

В това време в глинени делви с много сол се слагат сланинката, ушите и крачката (рецептата е записана преди чумата по прасетата и това я прави още по-ценна и скъпа - б.а.).

В голяма тенджера се слагат “суите чушки”. Варят се много, много дълго. Прибавят се скилидки чесън. Печката бумка... Снегът вали...

Ушите и крачката се изкисват, защото са поели много сол.

Суите чушки (разбрахме се, че това е сух зелен фасул) се смесват с “ушите и ногите” и се варят с часове. Дълго. Бавно. Проста храна. Евтина храна. Но е много, много вкусна.

“Прочутата капама пък се готви в керамични съдове със специфична форма. Те са от е неглазирана керамика. Капаците са специални. Но умря и последният грънчар, който знаеше тяхната тайна. Аз имам съдове на над 100 години и те са част от магията на ястието”, казва Йосифова.

“Културата на храненето на българския народ не е непременно свинско със зеле, пача, някакви убийствени мръвки и холестерол”, казва Йосифова и съветва да се припомнят едни от най-простите, но забравени български практики.

“Една от

най-древните

рецепти, още от

тракийски

времена,

е леща с чубрица

Преди Великите географски открития хората в Европа трябвало да ядат нещо”, казва изкуствоведката. Припомня, че когато се правят археологическите разкопки на част от тракийските поселища, в някои съдове е намерена овъглена от времето леща.

“Тя е била насъщната храна, като изключим дивеча, разбира се, стига да можеш да си го хванеш”, смее се Йосифова и съветва поне веднъж седмично всяко семейство да хапва постна леща.

Изкуствоведката е в разложкото село Елешница по време на “сезона на червените боровинки. На местния диалект им казват кокозе. Там приготвят специфична напитка благодарение на трупания с времето опит.

Англичаните, посетили Елешница, остават изумени от вкуса на напитката. “Трябва да се върнем към позабравените практики, а не да купуваме на биощандовете разни годжибери и т.н. То бери си е боровинка (на англ. ез. berry означава боровинка - б.а.)”, казва Йосифова.

За зимата изкуствоведката препоръчва истинската българска капама. “Това е мъжка манджа. Навремето е било така - есента, когато зелето вече е сложено в каците, мъжете се събират в кръчмата - мястото за социални контакти, за да пийнат ракийка, но не се жули ракия както сега. Те седят на едно юзче цяла вечер, а то е 50 мл. Та събират се, за да обменят мисли, и кръчмарят заедно с ракията вади и една кисела зелка. Винаги има и огън, защото вечерно време е студено. На огнището има широко плоско негледжосано гърне. В него слагат каквото имат -

един откраднал

от жена си парче

сланина,

друг се връща от лов и носи, да речем, отстрелян заек или парче сърна, друг мъкне кокошка. Това е мъжка гозба, която, докато те си пият ракийката, става готова и се хапва. Тя е първообразът на капамата, която днес, разбира се, се прави по друг начин”, обяснява Йосифова.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Патица с мед

Продукти

Една патица - може да се намери в супермаркетите

Мед - 1 с. л.

Соев сос на вкус

Моркови - 3-4 броя; 2 праскови; един лимон; сол

Начин на приготвяне

Патицата се разрязва наполовина.

Посолява се равномерно отвсякъде. Внимателно се втрива сместа от мед и соев сос (малко е мърляво).

В тавичката патицата се поставя върху канапе от моркови.

Добавя се малко вода, за да не загори. Отгоре се нареждат резенчетата праскова и резени лимон. Покрива се с капак (или фолио)-медът бързо изгаря. Коричката става невероятно вкусна!

Лесен миш-маш - сиромашко ястие с нещо от двора

Продукти:

Най-важното - 1 кг тънкокори зелени чушки, олио, 1-2 по-зелени домата, магданоз, 3-4 яйца, червен пипер

Приготвяне:

Чушката се нарязва на едро и се запържва до омекване. Следват доматите, яйцата и подправките. Бъркайте енергично!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет