Сезонът на грила е в разгара си и няма нужда да чакаме отпуската си, за да разпуснем на терасата или на близката полянка с едно сочно и вкусно преживяване, изстудена бира и приятели. За да се подготвим обаче за това блаженство, ще ни помогнат нашите приятели от Lidl, които са с потвърдено качество на грил продуктите си. Заедно с тях стартираме рубрика, в която може да откриете полезни съвети по тази толкова вкусна тема.
Вечният дебат: въглища или газ
Днес може да откриете всякакви видове грил, но за предпочитане са тези на дървени въглища. Те дават онзи опушен аромат, който грилът толкова обича. Също така е добре да изберете грил с капак, защото някои техники го изискват.
Загрейте
Загрейте решетката на вашия грил поне 15 до 25 минути, преди да започнете да готвите, за да сте сигурни, че тя ще достигне правилната температура. Това е важно както за готвенето, така и за бактериите, които загиват при висока температура. При правилно загрят грил вътрешността на месото ще остане влажна, отвън ще е запечено идеално и нищо няма да залепне.
Намаслете
Дори грилът ви да е нов, повечето храни залепват, ако не сте намаслили решетката. Най-практично е да го направите с помощтна на салфетки, напоени в олио.
Внимание: Не използвайте спрей за готвене на гореща скара.
Безопасността на първо място
Има някои правила при приготвянето на грил (и не само), в които трябва да сме напълно стриктни. Използвайте отделни дъски и прибори за рязане на месо и други продукти. Друго важно правило е, след като сте мариновали месото, да не използвате същата марината и по време на готвенето, защото в нея са се отделили нечисти съставки като кръв например. Направете отделна марината, с която да намазвате пържолките, докато се пекат.
Мариновайте месото си
Мариноването е важно не само заради вкуса на ястието. При мариноването се предотвратява образуването на потенциални канцерогени по време на печене. Това важи с пълна сила при печене на мускулни меса като домашни птици, червено месо и риба. Според Американския институт за изследвания на рака (AICR) мариноването може да намали образуването на тези канцерогени с цели 92 до 99%. Добрата новина е, че няма нужда да чакате цяла нощ месото да се маринова, защото в Lidl ще откриете голямо разнообразие от мариновани продукти. Те са овкусени по всички правила на кулинарията и на практичното готвене. Просто грабвате желаното месо и загрявате грила. И понеже вече споменахме, че ви е необходима и допълнителна марината, в също Lidl може да намерите и такъв продукт – трябва само да си изберете вкус.
Тествайте градусите
Има лесен и популярен трик, с който може да проверите температурата, до която е достигнал грилът. Приближете ръката си на 10 см от решетката. Вижте колко дълго може да я задържите там:
6 секунди = слаба топлина
4 секунди = средна температура
2 секунди = твърде горещо
0 секунди = ад!
Ароматизирайте пушека
Ако приготвяте барбекю на въглища, добавете към тях клонки от дъб, бор или кедър. Ароматни треви и билки също ще придадат чудесен завършек на печеното ви.
Най-добрите продукти за грил
Разбира се, класика са ребрата и пържолите, но днес разнообразието от продукти, подходящи за грил, е направо великолепно. Просто минете през Lidl и изберете между пържолки, крилца, шишчета, плескавици, ребра и т.н. Естествено, не пропускайте да си вземете и охладени бирички, както и от свежите зеленчуци, които също може да бъдат приятно целунати от огъня.
Ето и накратко колко време ви е нужно за някои продукти:
Пилешки гърди: директен огън, 5-6 мин. от всяка страна
Пилешки крилца: увити във фолио, 25-30 мин.
Агнешки или телешки шишчета: директен огън, 4-5 мин. от всяка страна
Агнешка плешка: във фолио, 15-20 мин.
Свински шишчета: директен огън, 5-7 мин. от всяка страна
Свински ребра: увити във фолио, 25-30 мин.
Рибено филе: директен огън, 3-5 мин. от всяка страна
Имайте вкусно грил лято!