Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ви чудесен летен десерт – торта с бадемов блат, шоколадова глазура и сочни смокини”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
За форма с диаметър 20 см
250 г бадеми, 200 г пресни смокини, 100 г натурални фурми, 250 г крема сирене, 200 г натурален шоколад, 100 г заквасена сметана, 50 г масло, пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смиламе в блендер бадемите. Изваждаме половината от тях. Към останалите прибавяме почистените от костилките фурми. Блендираме до еднородна смес, която не залепва.
Оформяме от нея основата на тортата, като я притискаме с лъжица или с дъното на чаша. Прибираме я в хладилник, за да стегне. Смесваме крема сиренето със 100 г разтопен на водна баня шоколад и сметаната. Разбиваме до получаването на шоколадов крем. Ако сладостта не е достатъчна, прибавяме пудра захар.
Добавяме част от нарязаните на парченца смокини. Разбъркваме леко, нанасяме върху блата, заравняваме и връщаме в хладилника. Останалите смлени бадеми заливаме с разтопеното масло и с получената смес покриваме крема.
Оставяме да стегне в хладилника. Отгоре заливаме с останалия разтопен на водна баня шоколад и връщаме в хладилника. Украсяваме със смокини.