Най-страхотните ребра на грил

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7614788 www.24chasa.bg

Кой не обича ребра на грил?! И понеже плуваме в най-лежерното време на годината, може да си позволим да ги приготвим бавно и с кеф на открито, да ги споделим с приятели и семейството си, да им се наслаждаваме на терасата, сред природата и дори на плажа.

От съвместната ни рубрика с Lidl вече научихте основните техники за приготвяне на грил, дори и да сте начинаещи кулинари. Споделихме с вас и кои са най-подходящите продукти, които да хвърлите върху грила. Ако обичате повече от всичко аромата на прясно опечено месце, ребрата са най-добрият ви приятел в тази чудна грил ситуация.

Запомнете най-важното: ребрата имат нужда от време и търпение върху грила. Ако разполагате с такива, останалата част от работата е песен.

Различните видове ребра

Когато посетите Lidl, разгледайте асортимента им от ребра. Може и да не сте забелязвали досега, но там се предлагат различни разфасовки – има по-малки и крехки ребра с кост, гръдни ребра – патрондаш, или т.нар. Spare ribs, както и т.нар. факлички от свински гърди без кост. Но по-важно от всичко е, че ще намерите мариновани ребра. Ако нямате време или опит в маринатата, този вариант си остава най-добрият избор.

Маринатата

Като заговорихме за марината, ви припомняме, че тази стъпка е важна не само заради овкусяването на ястието, но и за по-бързото му и лесно приготвяне.

Ако обаче грилът вече е загрят и нямате време да чакате ребърцата да се мариноват, ги овкусете поне със сухи подправки. Подходящи са пушеният червен пипер, черният пипер също, както и розмаринът, кимионът, чубрицата, мащерката. Дайте шанс и на няколко скилидки чесън да се овъргалят в месото и работата е... опечена!

Ако все пак имате време за марината, в Lidl ще откриете готови смеси в удобни опаковки, както и различни видове сосове, които ще свършат същата работа. Ето и една изпитана и класическа комбинация за марината: 1 с.л. кетчуп, 1 с.л. горчица, 1 с.л. мед, щипка сол, щипка пушен червен пипер, 2-3 счукани скилидки чесън. Според количеството на месото може да увеличите и количеството на маринатата.

Решите ли да поглезите тотално вашите ребърца, може да ги мариновате и след това да ги натъркате със сухи подправки. Маринатата овкусява месото отвътре, а билките правят повърхността му по-вкусна и хрупкава.

Същината

Стигнахме до същината – изпичането на ребърцата. Грилът е загрят, бирата се изстудява. Оставете я да се изстудява, защото това месо се нуждае от слаб огън и силно търпение. То не бива да се пече на открит огън и предпочита жарта. Ако избързате и го изпечете на силен открит огън, месото ще стане жилаво, а по краищата ще изгори.

Трябва ли да пада от кокъл

Знаете популярния израз „месото да пада от кокъла“, нали? В случая с ребрата обаче това не е необходимо. Специалистите твърдят, че когато месото пада от реброто, това означава, че сме прекалили с печенето и най-вероятно ще трябва да преживеем една доста суха порция.

Как да проверим дали е готово

Когато крайните кокалчета започнат да се оголват, вероятно ребрата ви са готови. Прокарайте вилица нежно в месото покрай кокъла. Ако тя влиза без трудност, готово е.

Свински ребра на грил

Необходими продукти:

3/4 ч.ч. пилешки бульон

3/4 ч.ч. соев сос

1/2 ч.ч. кафява захар

6 с.л. ябълков оцет

6 с.л. зехтин

3-4 скилидки счукан чесън

2,5 кг свински ребра (най-добре патрондаш)

сухи подправки за втриване:

2 ч.л. сол

1 ч.л. пушен червен пипер

1/2 ч.л. чили

1/2 ч.л. черен пипер

1/4 ч.л. чесън на прах

Начин на приготвяне:

1. Смесете всички съставки за маринатата и полейте с нея месото в дълбок съд, така че да го покриете. Оставете така в хладилника поне няколко часа, а при възможност – цяла нощ, като отгоре сте покрили и с прозрачно фолио.

2. Когато загреете грила, извадете месото, отцедете го от маринатата, попийте със салфетка и го натрийте със сместта от сухите подправки.

3. Намазнете грила и поставете месото отгоре. Огънят не бива да е силен.

4. Печете по 30 минути от всяка страна.

5. Засилете огъня до среден и печете още 20 минути, като обръщате от време на време ребрата. Правете проверка с вилица дали месото е готово.

Опитайте тези фамозни ребърца и се върнете за още, защото грил приключенията ни заедно с Lidl продължават.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният режисьор, създател на 3/4 от всички епизоди на хитовия сериал "Под прикритие" - Виктор Божинов, си похапва сладко-сладко бургер в центъра на София. Явно работата по новия български сериал "Пътят на честта" е изморила и изцедила силите на Божинов, който на крак възстановява сили с питателната храна,

Юристът политик Татяна Дончева плаща за дребни покупки с едри, чисто нови банкноти от бял плик, видя "България Днес". Явно г-жа Дончева не се нуждае от портфейл или случайно е намерила забравения плик с чистите пари в някоя от модните си дамски

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в