Перфектните пържоли на грил (+ рецепта)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7618689 www.24chasa.bg

След като вече готвихме ребърца на грил, дойде време на пържолите. Абсолютната класика! Няма да е никак сложно, защото в съвместната ни рубрика с Lidl вече ви запознахме със златните правила на грила. Дори и начинаещите кулинари получиха ценни напътствия за това как да се превърнат бързо в грил майстори.

Щом целта ни е майсторлък и безкомпромисен вкус, да грабваме пържолките от студената витрина и да си припомним кои са най-важните неща за перфектното им приготвяне.

Изберете правилните пържоли

Качеството на финалния продукт зависи до голяма степен от това какво месо изберете. Може да гриловате както свинско, така и телешко, агнешко, пилешко. Правилото гласи: месото трябва да е прясно и колкото е по-шарено, толкова по-подходящо е за грила. Няма как при този начин на приготвяне сухото филе например да придобие сочност. Не че не може да опитате с бон филе, но резултатът ще ви разочарова. Затова заложете на стекове със сланинка, която по естествен път ще омекоти пържолата и ще я направи сочна.

Оставете ги извън хладилника

Не бива да готвите пържоли, които току-що са изхвърчали от хладилника. Оставете ги около 1 час на стайна температура – идеалното време, в което може да ги овкусите със сол и черен пипер, ако преди това не са били мариновани. Изключение правят съвсем тънките пържоли – гответе ги направо, за да са равномерно опечени.

И отново припомняме – няма нужда да сте факири на маринатата. В Lidl вече са приготвили два вида марината – вадите от опаковката, овалвате месото, хвърляте на грила и м-м-м-м-м!

Солта е важна

Може да се изненадате, но се оказва, че някои видове сол са за предпочитане, когато овкусяваме месото за грил. Причината е в това, че солта задържа соковете да не изтекат при готвенето. Специалистите препоръчват да ползвате по-едра сол като морска или кашер. Ако ползвате дребна готварска или хималайска сол, тя ще попие много лесно в месото и няма да изиграе ролята си на предпазна мембрана. Освен това не се притеснявайте да прекалите със солта – голяма част ще падне при печенето. Дори е хубаво да сложите повече сол, отколкото при обикновено готвене, като я комбинирате с черен пипер.

Нужна ли е мазнина

Ако сте избрали шарени пържолки, нямате нужда от допълнителна мазнина. Някои майстори обаче добавят по няколко капки, защото мазнината спомага за образуването на онези красиви грил ленти. Не посягйте обаче към маслото – ако ползвате някаква мазнина, нека е зехтин или свинска мас.

Започнете на супер нагрят грил

Както и при ребрата, не е добре да готвите на открит огън. Направете хубави въглени и ги разгаряйте активно поне 20 минути преди печенето. Повърхността на грила трябва да е силно нагрята, за да получите хрупкава обвивка и сочна вътрешност – идеалната пържола.

Кога месото е готово

Приблизителното време за печене е между 2 и 5 минути от всяка страна. Ако обичате алангле, оставете месцето върху грила до 2 минути от страна, за средно изпечено – до 4 минути, за попрепечено – до 5 минути.

Професионалистите работят с термометър за месо, за да проверят дали е готово, но ако не разполагате с такъв, използвайте най-обикновен метален шиш. Забодете го във вътрешността на месото и след пет секунди го извадете. Ако е студен, пържолата е сурова, ако е топъл – тя е средно изпечена, ако не позволява да бъде докоснат, вероятно сте попрекалили и трябва да дръпнете вечерята от огъня веднага.

Не обръщайте пържолата повече от веднъж

Внимавайте да не се налага да обръщате по няколко пъти месцето върху грила. Съществува химична реакция между аминокиселините и захарите, която се нарушава при повторно връщане върху огъня. А тя е важна, за да получим онази златиста, карамелизирана коричка на пържолата.

Оставете пържолите да си починат

Правилото е просто: оставете пържолите да си почиват за половината време от това, което ви е отнело, за да ги приготвите. Ако са се пекли 10 минути, нека си дремнат на сянка 5 минути. Е, разбира се, хубаво е да ги покриете, за да са топли, когато ги сервирате.

Сочни пържоли на грил

Необходими продукти:

600-700 г пържоли

2 ч.л. дижонска горчица

8 – 10 л. Уорчестър сос

зехтин

2 стръкчета розмарин на ситно

Начин на приготвяне:

1. Няколко часа, преди да запалите грила, смесете горчицата, Уорчестър соса и розмарина. Може да го направите в плик с цип-затваряне, за да смесите идеално съставките. Оваляйте пържолите в маринатата и ги оставете в хладилника за поне няколко часа или за цяла нощ.

2. Половин час преди готвене извадете месото и го оставете на стайна температура.

3. Загрейте грила в това време и когато получите хубава, равномерна температура, пуснете пържолките да се приготвят. В зависимост от това как ги обичате, печете от 2 до 5 минути от всяка страна.

4. Когато ги махнете от грила, ги оставете да си почиват в тенджера или в тава, покрита с алуминиево фолио.

След като знаете как да приготвите перфектните пържоли на грил, сте готови и за перфектното грил парти. Но за това – в следващия ни текст. Защото с Lidl сме решени да запечатаме най-добрите вкусове на лятото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в

Първа експозиция за слепи в България. След обиколката всеки трябва да познае какво е усетил Да видиш Дунав мост, но не с очи, а с ръце! Това предлага първата по рода си изложба за незрящи у нас. Девет експоната могат да бъдат усетени в Историческия музей в Русе, научи "България Днес". Посетителите преживяват едни от най-емблематичните сгради в

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи