Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“На 1 септември – Симеоновден, според народния календар започва бруленето на орехите, затова празникът е наричан Симеон брульо. По този повод приготвих разкошен орехов сладкиш по рецепта на Ивана Кръстева”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
185 г брашно, 3 яйца, 250 г кафява захар, 185 г краве масло, 150 г орехи, 100 мл прясно мляко + 3 с.л., 25 г какао, 100 г черен шоколад, 1/2 пакетче бакпулвер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Слагаме в малка тенджера 60 г краве масло, 80 г кафява захар и 3 с.л. прясно мляко. Загряваме продуктите, докато захарта се разтопи (около 1-2 минути).
Застиламе с хартия за печене форма с падащ ринг. В нея изсипваме течността и отгоре разпределяме начупените на едро орехи. Прибираме формата в хладилник. Слагаме останалото масло и захарта в голяма купа.
Разбиваме с миксер около 10 мин. Прибавяме едно по едно яйцата, разбивайки непрекъснато. Смесваме какаото, бакпулвера и брашното. Добавяме сухата смес на малки порции към маслената. Изливаме прясното мляко и разтопения на водна баня шоколад. Хомогенизираме добре продуктите.
Изваждаме формата от хладилника и изсипваме сместа върху орехите. Подравняваме и печем на 170 градуса в загрята фурна с вентилатор около 35-40 мин. Изчакваме сладкишът да се охлади и внимателно го обръщаме.