Оставете се на магията на пастата

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7628738 www.24chasa.bg

Италия - култура, история, темперамент и божествена храна. Разбира се и много други думи могат да опишат любимата на толкова много хора по света дестинация, но в този момент ще се спрем само на нейната най-завладяваща част - храната.

Кулинарният живот на Италия е пъстър и богат, както е и самата тя. Начинът на приготвяне, поднасяне и консумиране на храната с най-близките, се е превърнал в култ към семейния уют, а насладата за небцето идва от разнообразните италиански специалитети, познати в цял свят.

Макар и всяка държава да има собствен прочит на традиционните италиански ястия, по несъмнено неповторим начин ще дегустирате това ястия в страната на ботуша.

Като говорим за италиански специалитети, има няколко блюда, известни в цял свят, които всеки е опитвал поне веднъж. Това са пицата, пастата, ризото, морски дарове, брускети, салати, лазаня, фритата, джелато, тортелини, аранчини, тирамису, каноли, пана кота, панетоне и много, много други.

Днес решихме магията на пастата да ни води… Затова искаме да Ви представим с няколко думи едно от най-разнообразните тестени ястия, които сте опитвали. Прави се от тесто, което се приготвя чрез смес от брашно, вода и/или яйца, може да бъде прясна паста или суха паста. Типично е да се поднася, след като се свари, със сосове и подправки.

Истински кулинарен шедьовър - пастата е една от емблемите на Италия, а в страната се наброяват над 300 разновидности на пастата… Внушително, нали?!

Всяка паста си има своя форма, дължина, дебелина, гарнира се с точно определена подправка или сос, както и има различно предназначение.

Така например тънките и малки видове паста се използват за добавяне в супи, дългите ленти пък са добро съчетание със сосове, забавните и цилиндрични формички пък са чудесни за салата или ястие на фурна.

Освен жълтеникавобелия оттенък на пастата, съществуват и разноцветни видове паста, които са постигнати като в пастата се добавят различни безвредни оцветители като спанак - за зелен цвят, червено цвекло - за червен цвят и домат за постигане на оранжево.

Историята за произхода на пастата е доста противоречив, но ще се придържаме към предположението, че появата й в Европа е дело на арабите, които благодарение на набезите си в древен Египет през 4 в. пр. н.е., отмъкнали метода на приготвяне на варените макаронени изделия от египтяните. Каквато и да е истината за появата на това просто, но гениално кулинарно изделие, факт е, че повечето от нас сме влюбени в нея.

Да се върнем на огромното разнообразие от видове паста. Както Ви споменахме видовете наброяват над 300, а ето и най-популярните сред тях - спагети, лазаня, ригатони, фетучини, талиатели, фузили, канелони, ньоки, капелини, панделки, равиоли, талиолини, папарделе, дзите, форатини, мафалдине, гарганели, пенне, чифери ригати, фарфалини, тръбички, мидички, колелца, тортелини, различни букви и фигурки и много, много, мнооого други.

Сосовете и подправките са почти толкова многобройни, колкото и видовете паста.

Сред най-популярните сосове за паста са Болонезе (приготвят от кайма от телешко месо, домати и вино), Маринара (също много обичан сос, приготвян от доматен сос в добавка с шунка, чесън, лук, босилек, сол, зехтин и други подправки), Алфредо (не е толкова популярен този сос, но пък е божествено вкусен. Приготвя се от сметана пълномаслена, чесън, магданоз и масло. Сосът е идеален към фетучините), Карбонара (сред най-познатите сосове в света. Приготвя се от бекон, смената или мляко, яйца, черен пипер, чесън, сирене, маганоз), Песто (също популярен и много вкусен сос, който се приготвя от босилек, маслини, чесън, кедрови ядки. Идеален е за спагети или права паста).

Това са една малка част от цялото богатство на италианската традиция за приготвяне на паста. Всеки докоснал се поне веднъж до италианските специалитети, остава запленен от тази магия до живот.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в

Първа експозиция за слепи в България. След обиколката всеки трябва да познае какво е усетил Да видиш Дунав мост, но не с очи, а с ръце! Това предлага първата по рода си изложба за незрящи у нас. Девет експоната могат да бъдат усетени в Историческия музей в Русе, научи "България Днес". Посетителите преживяват едни от най-емблематичните сгради в

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи