Неустоими десерти на грил (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7630667 www.24chasa.bg

В съвместната ни рубрика с Lidl изучихме тънкостите на грила, пекохме ребра, облизвахме се от пържоли и дори правихме грил парти с приятели. Чудесно, но като всички себеуважаващи се лакомници имаме нужда и от десерт. И нали не очаквате, че това ще е обикновен десерт?! Може и да не ви се вярва, но днес ще готвим десертите на... грил.

В западноевропейската кухня грилованите плодове отдавна са класика. Интересното е, че те се явяват на сцената в повече от едно превъплъщения – съчетават се брилянтно със салати, превръщат се елегантно в предястия и, разбира се, кацат в менюто ни като превъзходни десерти.

Няма сериозни трудности в приготвянето им. Може да ги запечете върху алуминиево фолио, за да избегнете залепването по грила, но тогава няма да имате от така характерните ленти на печенето. За да не залепнат вашите плодове, може да ги намажете с малко масло или зехтин. Времето за печене е около 1 минута от всяка страна.

Плодовете също като месото и зеленчуците харесват маринатата, но е важно да сте нежни с нея, за да не стане твърде воднист плодът, когато го положите върху грила. Маринатата може да се състои от няколко лъжици мед или кленов сироп, смесени с подправки по желание: канела, индийско орехче, ванилия, лимонова кора, счукан карамфил, кардамон и т.н. Не прекалявайте обаче с подправките, защото под тях ще се загуби ароматът на самия плод.

Нека не ви изглежда странно, но грилованите плодове обичат и съчетания със зелени подправки – с розмарина например правят вълнуващ тандем. Може да опитате още с мащерка, босилек или мента.

Маринатата за плодовете зависи до голяма степен и от това за какво ще ги ползвате. Ако ще правите зелена салата и рукола с гриловани праскови например, в никакъв случай не добавяйте типичните за сладкиши подправки като ванилия и кардамон. Ако обаче ще сервирате грилованите праскови с топка сладолед, може да пуснете въображението да си поиграе върху грила – нека прасковите се почерпят с кардамон и индийско орехче, а върху тях поръсете с карамелизирани орехчета и щипка канела.

Освен праскови може да гриловате кайсии, ягоди, банан, пъпеш, ябълка, круша. Сервирайте ги самостоятелно или с различни дипове: сладоледът е класическа „гарнитура“ на грилованите плодове, но също така може да разбиете заквасена сметана със захар или да смесите маскарпоне със сладко, мед, течен шоколад.

Друга класика на грила са бонбоните маршмелоус. Опечете ги на шишчета и ги сервирайте самостоятелно или с някакво сладко. Една забавна идея: завийте във фолио по един обелен банан, разрязан по средата, така че да образува джоб, и напълнен с парченца маршмелоу или други бонбони. Запечете на грила за 5-7 минути и сервирайте топли.

Вземете консерва с ананас, изцедете плодчетата и ги запечете на силно нагрятия грил. Сервирайте с гъсто кисело мляко и стръкчета мента.

Ако от обяда останат препечени филийки, не ги прибирайте за сухари. Нарежете ги на малки кубчета и ги подредете върху едно шишче, като редувате с парчета банан и маршмелоус – запечете шишчетата върху грила и сервирайте с допълнителен течен шоколад за топене.

Гриловани праскови с мед и маскарпоне

Необходими продукти за 8 порции:

4 праскови на половинки

2 с.л. зехтин

3 с.л. мед

1 кутийка маскарпоне

2 с.л. пудра захар

1 ванилия

листенца свежа мента

Начин на приготвяне:

1. Загрейте грила и смесете меда и зехтина.

2. Намажете прасковите и ги гриловайте по 1 минута от всяка страна.

3. Разбийте маскарпонето с пудрата захар и овкусете с ванилията.

4. Сервирайте половинките гриловани праскови с голяма лъжица крем маскарпоне и няколко листенца мента. Може допълнително да полеете с още мед.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският футболист Андрей Гълъбинов се отдаде на пълен релакс в минерален басейн. Той посети термален извор в Алпите, а планинските върхове край него са силно заснежени. Нападателят наскоро се раздели с италианската си приятелка Наташа Чинели. Очевидно бившият национал не страда особено от този факт

Завидно тяло за своята 70-годишна възраст показа бившият мениджър на "Арсенал" Арсен Венгер. Той се появи по бански на плажа в катарския град Доха. Докато името му беше спрягано за треньорския пост в "Байерн" (Мюнхен), французинът се е отдал на живот в един от най-скъпите курорти в света. На плажа в Катар Венгер не остана незабелязан

Лео Меси ще остане още пет години в "Барселона". На това поне се надява президентът на каталунците Хосеп Мария Бартомеу. Засега 32-годишният Лео не бърза да подпише доживотен договор с "Барса", но няма нищо против да завърши кариерата си на "Камп Ноу". "Меси си е спечелил правото да реши кога ще спре с футбола - каза Бартомеу