Тънкостите на грила с дървени въглища

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7630678 www.24chasa.bg

В поредица от статии нашата съвместна рубрика с Lidl ви запозна с тънкостите на грила, с това кои са най-подходящите продукти за грил, как се приготвят перфектните ребърца и пържоли. Направихме дори и шумно грил парти с приятели. За да е пълна вкусната ни лятна програма обаче, трябва да научим и потребностите на грила на дървени въглища. Защото много хора не без основание смятат, че най-неустоими са месото и зеленчуците, приготвени на дървени въглища.

Запалване

За да се случи чудото и да запалите вашия грил, ще са ви необходими дървени въглища (изберете по-едри), кибрит и подпалки. Стандартно за подпалки се ползват съчки или хартия, но най-лесно разгарянето става със специалните разпалки за грил, които може да откриете в Lidl. Не бързайте, защото хубавата жар се получава след 30-40 минути поне. А грилът изисква печенето на жар, а не на огън.

Освен това е важно да разполагате с достатъчно жар. Тя ще ви позволи да регулирате температурата на печене.

След като жарта е готова...

Първо намазнете скарата. За целта може да ползвате свинска мас, сланина или друго по ваш вкус. Най-добре е обаче да сложите върху скарата алуминиево фолио – така хем няма да се налага да чистите след това, хем няма опасност да изгорите храната.

Препоръчва се да ползвате дървесен чипс, който от една страна ще придаде допълнителен аромат и вкус на ястията, от друга ще поддържа температурата. Дървеният чипс може да сложите директно върху въглищата.

Ако искате наистина ароматно и опушено месо на грила, добавете дървесина от овощки – ябълка, круша, слива, праскова. Орехът също е много силен и ви гарантира характерен вкус. Избягвайте иглолистни дървета на грила – те имат прекалена тръпчивост и може да развалят усилията ви да постигнете идеалната вечеря на грил.

Внимавайте да не сложите продуктите си върху твърде силна жар. Зеленчуците може да изгорят бързо, а месото ще изсъхне. Целта е жарта да запечата месото и след това то да има достатъчно време върху грила, за да се сготви и отвътре, като запази всичките си сокове. Същото важи и за зарзавата. Един от триковете, който ще ви позволи да направите това, е да съберете въглищата в единия край на грила, а да сложите продуктите в другия. Това е така нареченият косвен огън, който изисква повече търпение около грила, но резултатът си струва.

Ако месото ви е мариновано предварително, няма нужда да го осолявате, преди да го метнете върху грила. В Lidl ще откриете различни видове предварително мариновани мръвки, така че да не ви се налага да правите това у дома предния ден. И, разбира се, никога не слагайте върху грила месо, което току-що е напуснало хладилника.

Да се върнем на солта обаче. Тя дехидратира месото, а основната цел на печенето на грил е да получим сочни парченца в чинията си, така че най-добре избягвайте предварителното осоляване.

Месото има нужда и от допълнително овлажняване, така че ползвайте спрей с плодов сок или вода по време на печене. Да, плодов сок – ябълковият сок е класическа съставка в маринатите за месо на грил.

Почистете грила, след като изстине. Ако го оставите непочистен, следващия път, когато искате да го ползвате, ще е много по-трудно. Ако все пак сте го забравили мръсен, използвайте алуминиево фолио, за да премахнете остатъците от предните приготовления.

И така, вече сте дипломирани майстори на грила. Остава само да минете през Lidl, за да изберете какво ще приготвите. И не забравяйте – огънят се поддържа най-вече с любов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в

Първа експозиция за слепи в България. След обиколката всеки трябва да познае какво е усетил Да видиш Дунав мост, но не с очи, а с ръце! Това предлага първата по рода си изложба за незрящи у нас. Девет експоната могат да бъдат усетени в Историческия музей в Русе, научи "България Днес". Посетителите преживяват едни от най-емблематичните сгради в

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи