Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Позачудих се какво да “врътна” и се спрях на въпросния попарник. Тази солена месеница е характерна за Банския край на България, а също така и за Македония”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
400 г брашно
20 г прясна мая
200 мл хладка вода
2 с.л. олио
1 непълна с.л. сол
1 с.л. захар
200 г зряло сирене
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Замесваме тесто от брашното, разтворената във водата мая, олиото, солта и захарта. Разделяме го на 5 топки. Оставяме ги да се поотпуснат за около 10 мин. Намазняваме дъното на тавата и разтягаме първата питка, като често мажем с олио ръцете си и плота. Разтегляме чрез плъзгане и въртеливи движения на ръцете по самото тесто.Така правим и с останалите 4.
Слагаме в тавата първата и върху нея поръсваме част от натрошеното сирене. Поставяме второто разтеглено топче, после сирене и така до края. Най-отгоре захлупваме с петата разтеглена топка тесто. Нарязваме попарника на квадратни парчета и го оставяме да втаса до двойно увеличение на обема.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 35 мин. Изваждаме го и го намазваме с олио. Завиваме с кърпа и го оставяме така около 15 мин. Изваждаме печивото от съда и сервираме парчета от него с шарена сол и кисело мляко по желание.