Най-високите температури за септември се очакват през тази седмица

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7636495 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Най-високите температури за септември са 31 - 36 градуса и се очакват през настоящите дни. Това съобщи за „Фокус“ синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.

„През септември засега очакванията ни са, че температурите ще са около и над нормата. Валежите ще са около и под нормата, като се има предвид, че валежните норми през септември не са много високи. За равнините те са между 30 - 50 л/кв. м, а за планините - между 50 и 80 л/кв. м“, обясни тя.

„По-голямата част от валежите ще бъдат през втората половина на месеца, но това не означава, че няма да има обстановки през първата половина, в които да има валежи“, каза още синоптикът. Стойчева обясни, че не се забелязват около 10 септември обстановки, по които да има масови валежи в страната и то със стопанско значение, така че да преодолеят продължителния сух период през август.

„Най-ниските температури, които очакваме, са между 2 и 7 градуса и ще са през втората половина на месеца. През първата половина не очакваме ниски температури, които да доведат до образуване на слани“, допълни тя.

"Нямахме екстремно високи температури през август", каза още Анастасия Стойчева.

„Най-високите температури са 44 градуса измерени в нашата страна през годините. Ние не надхвърлихме 40 градуса. Температурите през август бяха най-често 33 - 38 градуса, които са по-високи от обичайните, но в никой случай не са екстремни“, обясни тя.

Стойчева допълни, че най-високата температура от 38 - 39 градуса е измерена в Сандански. „Високи температури имаше и в Дунавската равнина до 38 градуса в районите на Русе и Видин. По-ниски оставаха температурите по Черноморското крайбрежие. Най-често те бяха близки около 30 градуса заради влиянието на морето“, допълни още синоптикът.

„Факт е, че август беше сух и имаше продължителни дни, в които температурите се задържаха над обичайните. Но това също не е необичайно“, подчерта Стойчева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в

Първа експозиция за слепи в България. След обиколката всеки трябва да познае какво е усетил Да видиш Дунав мост, но не с очи, а с ръце! Това предлага първата по рода си изложба за незрящи у нас. Девет експоната могат да бъдат усетени в Историческия музей в Русе, научи "България Днес". Посетителите преживяват едни от най-емблематичните сгради в

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи