Пълнена тиква "Златна есен"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7699871 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Време е за пълнена печена тиква. Ето една сполучлива рецепта за приготвянето ѝ. Количеството на плодовете и ядките в плънката може да варира според предпочитанията ви”, казва Румен Петров.

ПРОДУКТИ 

1 голяма тиква, 300 г сурови ядки (орехи, бадеми, лешници, макадамия, бразилски орехи, тиквени семки), 400-500 г бяло стафидно грозде (без семки), 2 ябълки, 2 круши, 1 дюля, 10-ина сушени сини сливи и кайсии, 100 г краве масло, 100 мл портокалов ликьор, 2 с.л. мед, 1 ч.л. канела

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Измиваме тиквата, отрязваме горната ѝ част и отстраняваме семките и влакната, изгребвайки ги с лъжица. Слагаме я в тава.

Сипваме ядките в друг съд и ги запичаме в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути. Отделяме зърната на гроздето. Ябълките, крушите, дюлята, сините сливи и кайсиите измиваме и нарязваме на кубчета.

Смесваме плодовете в купа. Прибавяме меда, ликьора, канелата, запечените ядки, нарязаното на кубчета масло и разбъркваме. С тази плънка пълним тиквата. Захлупваме я с изрязания капак, увит в алуминиево фолио. Сипваме в тавата толкова вода, че да покрие 1-2 см от дъното.

Печем в загрята на 180 градуса фурна, докато тиквата омекне добре (около 2 часа и 30 минути). Преди края на печенето отстраняваме фолиото, за да се запече. Сервираме я топла.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Половинката на футболиста Ашраф Хакими - Хиба Абук, позира полугола за специална фотосесия, преди да роди. Актрисата е в напреднала бременност и скоро ще дари играча с първо дете. За да запечата последните моменти от очакването на рожбата си, тя позира пред обектива на професионален фотограф. Хиба се прикрива единствено с бяла разкопчана роба и

Кристиан Ериксен пристигна в Милано, за да финализира трансфера си в "Интер". Датският национал е собственост на "Тотнъм", но договорът му изтича през лятото и той не желае да го поднови. Поради тази причина "шпорите" искат да го продадат на "нерадзурите" още сега, в противен случай ще го изпуснат без пари лятото

11 часа преговори не стигнаха на "Манчестър Юнайтед", за да успее да привлече 22-годишния талант на РБ "Лайпциг" Жан-Кевин Аугустин, пише "Атлетик". За подписа на нападателя се пребори "Лийдс", а футболистът набързо подписа договора си. В спора за правата му бяха още "Нюкясъл", "Кристъл Палъс" и "Брайтън"