Проект с участие на БГ учен печели за първи път финансиране от Европейския съвет за научни изследвания

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7709397 www.24chasa.bg

За първи път синергиен проект с участие на български учен печели финансиране от Европейския съвет за научни изследвания, съобщиха от БАН.

Финансирането на проекта е приблизително 9.9 милиона евро, които ще се усвоят за период на изпълнение от 6 години (2020 – 2026 г.). Българската страна ще получи около 2.2 милиона евро.

Европейският съвет за научни изследвания (ERC) предоставя финансиране в четири категории, като „Синергия“ е единствената, която изисква от една страна задължително участие в екип, а от друга – висока квалификация и доказан научен принос, минимум 10 години, за всеки един от членовете му.

Доц. д-р Анелия Касабова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН е част от интердисциплинарния и международен изследователски екип, чийто проект „Европейският Левиатан“: наследството на следвоенната медицина и общото благо (Leviathan) е сред 37-те предложения, одобрени за финансиране от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) за 2019 г. Проектът е в категория „Синергия“ за малки екипи от висококвалифицирани изследователи. Български учен за първи път печели признание в тази категория.

„На фона на съвременните несигурности и разделения проектът цели чрез исторически разказ за комплексните развития в областта на медицината и здравеопазването да допринесе за укрепване на обща европейска идентичност, да засили диалога за общата история на Европа“, отбелязва доц. Касабова. „Интердисциплинарният подход, съчетаването на икономически, политически, правни перспективи и анализирането на всекидневни практики в областта на здравеопазването ще дадат възможност да се проследят развитията в разбиранията за „общото благо“ (Common Good) както в капиталистическите държави, така и в страните с държавен социализъм. Конкретните въпроси са много и разнообразни: репродуктивни политики; институционални грижи за хора в неравностойно положение; възгледи, политики и практики по отношение на старостта/остаряването; медицински експерименти и развитие на фармацевтичната индустрия. Като отчитаме националните особености и без да пренебрегваме важните политически, икономически, идеологически различия и нерядко различните цели зад политиките в областта на медицината и здравеопазването, ще търсим взаимопроникванията, взаимовлиянията, взаимозависимостите между Източна и Западна Европа. Медицинските изследвания, овладяването на (епидемични) болести, развитието на медицински технологии са съществена част на социалистическия проект на „алтернативна модерност“, които се разгръщат в диалог със западната либерална модерност“, обяснява Касабова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Симеон Славчев преговаря за разтрогване на договора си азербайджанския клуб "Карабах" до края на годината. Въпреки появилата се новина на авторитетното местно издание APA , че вече е прекратил контракта си с клуба, той все още е негова собственост, научи "България днес".  Славчев най-вероятно ще продължи кариерата си в "Левски" от

Бившият чешки национал Мартин Фенин беше приет в болница по спешност. Оказа се, че организмът му е увреден заради системна злоупотреба с алкохол. 32-годишният бивш нападател на "Айнтрахт" (Франкфурт) наскоро сподели, че се чувства по-добре в кръчмата, отколкото на терена. Сега Фенин е настанен в специализирана болница за лечение на вътрешни органи

Отказването на Ивелин Попов от националния отбор на България се коментира и в Русия. Бившият капитан на "лъвовете" е играч на местния "Ростов". "Решението на Ивелин беше неочаквано за всички нас - коментира пред агенция РИА Новости" защитникът Петър Занев, който е играл за "Амкар" (Перм). - Неговото отказване е огромна загуба