Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Отдавна се каня да направя така атрактивната шахматна торта. Ето как най-лесно да си я приготвите”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
За светлия блат:
3 яйца, 3 с.л. захар, 3 с.л. брашно
За тъмния блат:
3 яйца, 3 с.л. захар, 2 с.л. брашно, 2 с.л. натурално какао
За крема:
200 г заквасена сметана, 100 г натурален шоколад
сок от компот за сиропиране и кокосови стърготини за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме с миксер яйцата и захарта за светлия блат до побеляване. Прибавяме брашното и разбъркваме. Изсипваме сместа в застлана с хартия за печене форма.
Печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. По същия начин приготвяме сместа за тъмния блат, но смесваме брашното с какаото. С помощта на две чинийки с различна големина или с регулируем пръстен за торта разрязваме всеки от изстиналите блатове на три кръга.
Разменяме средните кръгове на светлия и тъмния блат. Сиропираме ги със сок от компот. Начупения на парчета шоколад разтопяваме на водна баня, темперираме и смесваме със сметаната. С 1/3 от получения крем намазваме единия блат и върху него слагаме втория.
Намазваме с останалия крем тортата отгоре и отстрани. С кокосовите стърготини оформяме бели шахматни квадрати. Оставяме в хладилник за поне 2 часа.